To je to što me zanima!

T.rex, gdje su ti nestali zubi? Novo otkriće potpuno mijenja sliku o opakim dinosaurima

Neki veliki gmazovi zapravo imaju veće zube od Tyrannosaurus rexa u usporedbi s veličinom njihove lubanje i još uvijek ih mogu smjestiti ispod niza ljuskavih usana, rekao je autor studije Thomas Cullen
Vidi originalni članak

Tyrannosaurus rex često se prikazuje kako ima masivne i oštre zube, no nova istraživanja pokazuju da bi ta slika mogla biti pogrešna.

- Zubi Tyrannosaurus rexa i drugih dinosaura vjerojatno su bili prekriveni ljuskavim usnama - zaključuje studija objavljena u četvrtak u časopisu Science.

Zubi dinosaura nisu stršili kad su mu usta bila zatvorena, a čak i kod široko otvorenog zagriza mogli biste samo vidjeti vrhove, otkrili su znanstvenici.

NEPREPOZNATLJIVOG IZGLEDA FOTO Interaktivna karta drevne Zemlje: Evo kako je Hrvatska izgledala u vrijeme dinosaura

Nedavni prikazi dinosaura prikazuju velike zube koji strše iz njihove čeljusti, čak i kada su zatvoreni. Neki su mislili da su njihovi zubi jednostavno preveliki da im stanu u usta, rekao je autor studije Thomas Cullen, paleontolog sa Sveučilišta Auburn u Alabami.

- Kada su istraživači usporedili lubanje dinosaura i živih gmazova, otkrili su da to nije slučaj. Neki veliki gmazovi zapravo imaju veće zube od Tyrannosaurus rexa u usporedbi s veličinom njihove lubanje i još uvijek ih mogu smjestiti ispod niza ljuskavih usana - rekao je Cullen.

Zubi od krokodila, koji vire iz usta, brzo se i troše.

- To je kao da je netko brusilicom uzeo zub - rekao je drugi autor studije Mark Witton, paleoumjetnik na Engleskom sveučilištu Portsmouth.

JURSKI PARK U ISTRI Veliko otkriće: U Svetom Mikuli pronašli tragove stopa dinosaura stare 90 mil. godina!

Analiziranjem zubi Daspletosaurusa, srodnika T. rexa, otkriveno je da su u dobrom stanju i da ne pokazuju neujednačeni uzorak oštećenja, javlja The Seattle Times.

- Uz ove dokaze i druge tragove iz anatomije dinosaura, studija predstavlja dobar slučaj za tiranosaure s usnama - rekao je paleontolog sa Sveučilišta Maryland Thomas Holtz te dodao da se ne radi o usnama za poljubac jer bi bilo tanke i ljuskave poput onih kod velikog guštera.

Većina onoga što znamo o dinosaurima potječe iz njihovih kostiju, ali može biti teže dobiti jasne odgovore o mekim tkivima poput kože, koja obično nisu sačuvana kao fosili.

- Dodavanje usana može učiniti da dinosauri izgledaju malo manje divlji, ali također čine da se osjećaju realističnije - rekao je Witton.

- Ti zapravo ne vidiš čudovište. Vidiš životinju - rekao je.

POTIČE IZ MONGOLIJE Otkrili novu vrstu dinosaura: Natovenator bio je građen kao guska i mogao je dobro plivati

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare