To je to što me zanima!

Učenici osnovnih škola dobit će 400 robota za robotičku ligu

Croatian Makers liga je dio projekta Instituta za razvoj i inovativnost mladih čiji je osnivač Nenad Bakić. Školama će podijeliti 400 robota, a one će ih moći i zadržati
Vidi originalni članak

Učenici hrvatskih osnovnih škola uskoro će se moći natjecati u prvoj robotičkoj ligi u kojoj će do 60 škola dobiti 400 robota, zahvaljujući poduzetniku Nenadu Bakiću. 

Croatian Makers liga je dio projekta Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), čiji je osnivač upravo Bakić.

 

Cilj lige je da se omogući uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnim šoklama, rekli su iz IRIM-a. Robote će škole dobiti na posudbu, a ako će sudjelovati u najmanje pet kola, ostat će im u trajnom vlasništvu.  

Platforma na kojoj će se učenici natjecati je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija),  a on nudi jednostavan ulazak u svijet robotike i omogućava naprednije korištenje. Natjecanje su podijelili u dvije kategorije: do 5. razreda te od 6. do 8. razreda. 

Učenici će se natjecati mjesečno, a prve discipline bit će: praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka. 

Učenici i škole u ligu se mogu prijaviti preko linka http://croatianmakers.hr/croatian-makers-liga/. Prijaviti se možete do kraja veljače, a podjela robota bit će sredinom ožujka. Natjecanje bi trebalo početi 15. travnja.

Bakić je 2014. pokrenuo projekt Croatian Makers, kojim se mlade u Hrvatskoj želi uključiti u stjecanje modernih znanja.

- I inače me zanima poticanje društvenih promjena kroz nove tehnologije i prihvaćanje suvremenosti, ovo nije prvi takav projekt. Međutim, sada sam uočio da iako je mentalni jaz između Hrvatske i suvremenog svijeta – na Zapadu i Istoku – dublji nego ikada, on je i uži: za pojedince ga je daleko lakše preskočiti. Svatko tko se želi uključiti u suvremene tokove može, informacije i tehnologija su lako dostupni i jeftini. A trenutno je u svijetu revival ‘uradi sam’ pokreta, u smislu automatike i robotike. Ona je za mlade uglavnom atraktivnija od ‘čistog’ programiranja jer lako dovodi do opipljivih rezultata, a u sebi uključuje i programiranje - rekao je tad Bakić.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare