To je to što me zanima!

Optužili ih za krađu tajni: Uber Googleu plaća 245 mil. dolara

Sudski proces između Ubera i kompanije Waymo završio je ovih dana nagodbom teškom 245 milijuna dolara, odnosno Google je dobio udio u Uberu i kompaniji ATG
Vidi originalni članak

Uber Googleova kompanija Waymo postigli su 245 milijuna dolara tešku nagodbu zbog optužbi da su im ukrali poslovne tajne koje se odnose na izradu samovozećih automobila.

Generalni direktor Ubera Dara Khosrowshahi izrazio je žaljenje zbog načina na koji se njegova tvrtka suočila s ovim problemom. Kazao je da se ne slažu sa svim, ali da smatra da je nabavka Otta ipak trebala proći drugačije.

Otto je tvrtka za samovozeće automobile koju je osnovao bivši Googleov zaposlenik Anthony Levandowski, Uber ju je kupio 2016. godine za 650 milijuna dolara, a upravo problem oko te tvrtke bio je jedan od stavaka optužnice.

Bivšeg direktora Ubera Travisa Kalanicka optuživali su da je planirao ukrasti još 14.000 povjerljivih podataka od Wayma dok je ta tvrtka još bila pod Googleom. Waymo je sada u vlasništvu Alphabeta, matične kompanije pod kojom su Google i druge tvrtke.

Uberova obrana tvrdila je da nema dokaza za to da postoji veza između njih i poslovnih tajni Googleove tvrtke, a na kraju je porota trebala odlučivati o tome je li Uber koristio osam poslovnih tajni Wayma (nakon što je taj popis pao s početnih 121). 

Poslovne tajne o kojima je riječ nisu dostupne javnosti. Šteta koju je Waymo pretrpio zbog svega mogla bi biti "teška" jednu milijardu dolara.

Kako je trebao početi peti dan suđenja, kompanije su objavile da su postigle nagodbu, kojom će Uber kompaniji Waymo dati 0,34 posto udjela u Uberu - što je sada vrijedno oko 245 milijuna dolara. Uber se obvezao da neće koristiti njihove tehnologije u samovozećim autima unutar ATG-a (Advanced Technology Group), što tvrde da nisu radili.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • petar10_1 10.02.2018.

    UBER B.V. ima Sjediste u Nizozemskoj, preko njega radi aplikacija(a ne ubera croatia)..NIJE REGISTRIRAN U RH, znaci nema sjediste u RH i automatski se bavi neregistriranim djelatnoscu a koristi hrvatske poduzetnike kao posrednike i u svojim ugovorima s njima svugdje se ograđuje od svoje odgovornosti, sto potvrduju 4 pravomocne presude Visokog prekrsajnog suda  gdje su sankcionirani hrvatski drzavljani i hrvatske firme a NIGDJE UBER.  Treba jasno naglasit da su hrvatski gradjani i prijevoznici dovedeni u zabludu, jer dosada se Uber uvijek očitovao da su to bile samo prvostupanjske.presude i da su njihovi partneri u pravu., a sada kad su pocele stizati pravomocne presude nemaju komentara., jer znaju da su dovodili u zabludu iste. Takodjer treba se osvrnuti sto je Uber Croatia i cime se bavi i.za sto je registriran (marketig.i promidzbu),a nikako za prijevoz. Znaci Uber Croatia ni pod ijednom djelatnoscu  kojom je registriran ne moze se baviti uslugom prijevoza. Posebno treba naglasiti da Uber B.V.Nizozemska namjerno nije registriran u RH samo da bi skinuo odgovornost sa sebe i bio teže dostupan hrvatskim inspekcijama(kao hrvatske firme i obrtnici koji su registrirani u RH.) takodjer i da bi izbjegavao nadzor maticne firme i placanje poreza u RH.

Komentiraj...
Vidi sve komentare