To je to što me zanima!

Uspjeh: Regenerirali kožu kod svinja, mogu li isto i kod ljudi?

Tvrtka PolarityTE Inc sa sjedištem u Salt Lake Cityju patentirala je tehniku kojom koristi zdravo tkivo pacijenta kako bi regenerirala kožu na njegovim opekotinama ili ranama
Vidi originalni članak

Jedna manja američka biotehnološka tvrtka uspješno je regenerirala kožu i stimulirala rast dlaka kod svinja s opekotinama i ogrebotinama, otvorivši time put za znanstveni napredak koji će omogućiti regeneraciju ljudske kože. 

Tvrtka PolarityTE Inc sa sjedištem u Salt Lake Cityju patentirala je tehniku kojom koristi zdravo tkivo pacijenta kako bi regenerirala kožu na njegovim opekotinama ili ranama. 

Usprkos nedavnom napretku u rekonstruktivnoj kirurgiji, plastični kirurzi i dalje ne mogu opečenim pacijentima pružiti ono što im najviše treba, a to je njihova koža. 

Trenutni pristupi tretmana opekotina su "znatno ograničeni" u svojoj djelotvornosti, a u nekim slučajevima su iznimno skupi, otkrio je direktor PolarityTE-a Denver Lough. 

Epicel, koža za presađivanje koju prodaje Vericel Corp iz Cambridgea u Massachusettsu, ne rezultira funkcionalnom kožom potrebne debljine, što je cilj tvrtke iz Salt Lake Cityja. 

PolarityTE je svoja preliminarna istraživanja proveo na ozlijeđenim svinjama u Utahu. Primijenjena terapija rezultirala je obnavljanjem kože bez ožiljaka, rastom folikula kose, potpunim zacjeljivanjem rana i progresivnom regeneracijom svih slojeva kože, objavila je ta tvrtka. 

Svinjska koža je kompleksnija i čvršća od ljudske, pa uspjeh kod te životinjske vrste tipično znači da će patent djelovati i kod čovjeka. 

PolarityTE će svoj izum isprobati na ljudskoj koži do kraja godine, a ta bi se terapija trebala naći na tržištu 12 do 18 mjeseci kasnije, naglašava Lough koji je prije no što je osnovao tvrtku radio kao plastični kirurg u bolnici Johns Hopkins. 

"Ako bude klinički uspješna, platforma PolarityTEa moga bi dovesti do prvog znanstvenog otkrića u liječenju rana i rekonstruktivnoj kirurgiji u gotovo pola stoljeća", ističe taj direktor. 

Otkrivena tehnologija ima potencijal da pomaže i kod razvijanja potpuno funkcionalnih tkiva, uključujući kosti, mišiće, hrskavicu i jetru. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Kalafat 10.06.2017.

    Znaći li to da je samo korak do finog špeka uzgojenog u labosu

  • dopizdilomi 10.06.2017.

    Kako samo zaostajete. U Hrvatskoj smo odavno od dotičnih napravili "školovanu" elitu koja s nama upravlja.

  • Krašnić 09.06.2017.

    reš pečena hrskava kožica skupa sa odojkom je mljac , mljac ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare