Obavijesti

Tech

Komentari 13

Uspjeh: Regenerirali kožu kod svinja, mogu li isto i kod ljudi?

Tvrtka PolarityTE Inc sa sjedištem u Salt Lake Cityju patentirala je tehniku kojom koristi zdravo tkivo pacijenta kako bi regenerirala kožu na njegovim opekotinama ili ranama

VIDEO

Jedna manja američka biotehnološka tvrtka uspješno je regenerirala kožu i stimulirala rast dlaka kod svinja s opekotinama i ogrebotinama, otvorivši time put za znanstveni napredak koji će omogućiti regeneraciju ljudske kože. 

Tvrtka PolarityTE Inc sa sjedištem u Salt Lake Cityju patentirala je tehniku kojom koristi zdravo tkivo pacijenta kako bi regenerirala kožu na njegovim opekotinama ili ranama. 

Usprkos nedavnom napretku u rekonstruktivnoj kirurgiji, plastični kirurzi i dalje ne mogu opečenim pacijentima pružiti ono što im najviše treba, a to je njihova koža. 

Trenutni pristupi tretmana opekotina su "znatno ograničeni" u svojoj djelotvornosti, a u nekim slučajevima su iznimno skupi, otkrio je direktor PolarityTE-a Denver Lough. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Epicel, koža za presađivanje koju prodaje Vericel Corp iz Cambridgea u Massachusettsu, ne rezultira funkcionalnom kožom potrebne debljine, što je cilj tvrtke iz Salt Lake Cityja. 

PolarityTE je svoja preliminarna istraživanja proveo na ozlijeđenim svinjama u Utahu. Primijenjena terapija rezultirala je obnavljanjem kože bez ožiljaka, rastom folikula kose, potpunim zacjeljivanjem rana i progresivnom regeneracijom svih slojeva kože, objavila je ta tvrtka. 

Svinjska koža je kompleksnija i čvršća od ljudske, pa uspjeh kod te životinjske vrste tipično znači da će patent djelovati i kod čovjeka. 

PolarityTE će svoj izum isprobati na ljudskoj koži do kraja godine, a ta bi se terapija trebala naći na tržištu 12 do 18 mjeseci kasnije, naglašava Lough koji je prije no što je osnovao tvrtku radio kao plastični kirurg u bolnici Johns Hopkins. 

"Ako bude klinički uspješna, platforma PolarityTEa moga bi dovesti do prvog znanstvenog otkrića u liječenju rana i rekonstruktivnoj kirurgiji u gotovo pola stoljeća", ističe taj direktor. 

Otkrivena tehnologija ima potencijal da pomaže i kod razvijanja potpuno funkcionalnih tkiva, uključujući kosti, mišiće, hrskavicu i jetru. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica