To je to što me zanima!

Iz kosti stare 400.000 godina izvukli DNK, šokiralo ih otkriće

Znanstvenici su DNK uspjeli izolirati iz kosti pronađene u Španjolskoj. Najstariji DNK pokazuje zajedničkog pretka, ali i daje novo svjetlo na kretanje naših predaka
Vidi originalni članak

Njemački znanstvenici uspjeli su izolirati najstariji ljudski DNK iz bedrene kosti našeg pretka koji je Zemljom hodao prije 400.000 godina, piše Daily Mail. Kost je pripadala homininu ili ranom čovjeku poznatom kao Homo heidelbergensis

Otkriće je pružilo novi komadić evolucijske slagalice. Znanstvenici su DNK uspjeli izolirati pomoću tehnike cjepkanja raspadnute drevne DNK i rekonstruirati gotovo potpuni mitohondrijski genom iz samo dva grama koštanog praha. Nalazi su objavljeni u časopisu Nature i potpuno su neočekivani jer su rani hominidi pomalo sličili neandertalcima te se očekivalo da će dijeliti prethodnika i njegov mitohondrijski DNK. 

Kosti pronađene u podzemnoj pećini u Španjolskoj pokazale su da imaju zajedničkog pretka s neandertalčevom misterioznom sestrinskom skupinom  iz Azije, Denisovancima, koja datira prije 700.000 godina.

Posljednji nalazi pokazuju da je Homo heidelbergensis u rodu s obje skupine.  

Ovoliko stari DNK do sada se mogao rekonstruirati jedino iz leda. Ova studija je razumijevanje genetske evolucije pomaknula za još oko 200.000 godina, u vrijeme kasnog pleistocena.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • strmi007 09.12.2013.

    hax!

  • teninamama 08.12.2013.

    Svi smo potomci Adama i Eve,a ne Joze i Steve.. Sad mi budu oni iz LGBT-a lupali minuse ko mutavi

  • 666999 08.12.2013.

    Da, a mislili smo da sve znamo o našim precima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare