To je to što me zanima!

Uz pomoć aplikacije ZETcheck doznajte kada dolazi tramvaj

Aplikacija ZETcheck trenutno je dostupna za Android, a nudi bazu svih stajališta u Zagrebu te sve tramvajske i autobusne linije i točno vrijeme do dolaska sljedećeg
Vidi originalni članak

Koliko vam se puta dogodilo da u Zagrebu čekate tramvaj koji nikako da dođe? Ili da pješačite nekoliko kilometara jer niste sigurni kad dolazi idući noćni autobus? Studenti FER-a napravili su aplikaciju ZETcheck koja bi korisnicima trebala pokazati točnost dolaska autobusa i tramvaja u sekundu. Korisnici preko aplikacije osim toga mogu saznati i gdje se nalaze najbliže tramvajske i autobusne postaje te trenutne lokacije tramvaja i autobusa. U bazi je 1600 stajališta, sve dnevne i noćne linije, a za prvu verziju trebalo im je samo tjedan dana. 

Aplikacija je besplatna, a zasad postoji samo verzija za Android, i to inačicu 2.2 i novije. Trenutna ocjena aplikacije na Google Playu je 4,8.  

Autor Ivan Jurin (19) za Večernji je rekao kako se linije kojima se najčešće vozite mogu staviti u favorite. Na aplikaciji mu pomaže još pet kolega, a u pripremi je i verzija na engleskom jeziku. 

U kratkom razgovoru Jurin nam je rekao kako još ne može govoriti o načinu na koji funkcioniraju podaci, ali da svi telefoni pristupaju na server s kojeg dobivaju podatke. Dodaje da je aplikaciju napravio prije četiri mjeseca za sebe, a kasnije ju je podijelio prijateljima i svi su bili zadovoljni preciznošću. U skladu s tim su i ocjene na Google Play gdje korisnici navode da aplikacija radi jako dobro uz odstupanja od nekoliko sekundi. 

- Događat će se greške i odstupanja, ali podaci su prilično pouzdani - kaže Jurin i dodaje da su zabilježili 13.000 skidanja aplikacije, uz to da su to podaci koji kasne jedan dan.

Autorima je sada prioritet izrada verzije za iOS i poboljšavanje trenutne verzije za Android. Posljednja verzija donijela je poboljšanja u sustavu i u izgledu aplikacije, a među najbitnijim detaljima je gašenje GPS-a i smanjenje potrošnje baterije kad je aplikacija u pozadini. 

Iako im verzija za Windows Phone prvo nije bila u planu, to se promijenilo, ali autor još razmišlja kako će točno pristupiti izradi. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • glinac 19.03.2014.

    Na Google play-u se može naći more aplikacija, po meni TRAMBUS ima isto što i ova, mnogo je intuitivnija a i duže je testiram. Za pregled linija, stanica i redova vožnje je dobra i ZAGREB TRAM, jednostavna i korisna app. Za vlak postoji HZ NET.

  • Dark Emotion 19.03.2014.

    Nije loše, budem danas isprobao točnost :)

  • miladraga 19.03.2014.

    Možemo dobiti verziju kada bi trebao doći tramvaj, a kada će stvarno doći to je već druga priča...

Komentiraj...
Vidi sve komentare