To je to što me zanima!

Uz pomoć mikročipa kukac će spašavati ljudske živote

Svake godine, Technology Review bira deset tehnoloških otkrića koji bi mogli promijeniti život na planeti, poput ovogodišnjeg izuma kiborga
Vidi originalni članak

Primjetite li za nekoliko godina kukca kako leti oko cvijeta, nemojte biti sigurni da se samostalno kreće po zraku - možda njime upravlja ljudska ruka, tvrdi znanstvenik Michael Maharbiz. Kukci budućnosti ispod oklopa će skrivati minijaturni prijemnik, mikročip, upravljač bateriju i šest elektroda, težine nešto manje od žvakače gume, zahvaljujući kojima će se kukcem lako moći navigiratu kroz prostor. Zbog malih dimenzija lako će se probijati kroz pukotine i teško dostupna mjesta. Dugačak dva centimetara i težine od samo dva grama ovaj bi mali kiborg zahvaljujući ugrađenoj bateriji imao snage letjeti 31 sat. Stručnjaci smatraju da bi takav kukac mogao spašavati živote, doprijeti do ljudi koji su ostali zatrpani i pomoći u njihovom pronalasku. No to je samo početak jer je u planu proizvodnja posebno dizajniranih sučelja između stroja i živog bića, od veličine stanice do čitavog organizma. Takve “biološke mašine” bit će sposobne obavljati raznolike zadatke: od komunikacija do finih kretnji i pokreta i koristiti se u svim granama znanosti.

>>Svake godine, Technology Review, najstariji tehnološki časopis u svijetu, bira 10 aktualnih tehnoloških otkrića koji bi mogli promijeniti život na Planeti. Ovogodišnji izumi kiborga kukca čijim živčanim sustavom upravljaju nano minijaturni strojevi, inteligenti računalni program  ili papirnatog testa za otkrivanje HIV-a i  raka uvelike će olakšati život.

PROČITAJTE OSTALA TEHNOLOŠKA OTKRIĆA

Idi na 24sata

Komentari 2

  • halo 01.03.2009.

    Pogledajte Duh vremena 1 i sve će vam biti jasno

  • Cooleech 01.03.2009.

    Dobro nam došao, Terminatore! ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare