To je to što me zanima!

Varaždinski učenici ipak neće prosvjedovati zbog mobitela

Mobitele će moći koristiti pod odmorima, ali ne i tijekom sata, dogovorili su se predstavnici Vijeća učenika s Varaždinskom županijom. Učenici ističu kako se mobiteli itekako mogu koristiti u nastavi
Vidi originalni članak

Varaždinski učenici i županija dogovorili su se oko korištenja mobitela u školama, pa neće biti učeničkog prosvjeda zbog zabrane.

- Na sastanku smo se najviše žalili na to da je u naputku navedeno da se za vrijeme odmora neće moći koristiti mobiteli. Mobiteli su se prema tom naputku morali ugasiti na ulasku u školu te samo u hitnom slučaju uključiti no uz dozvolu dežurnog nastavnika. Požalili smo se na to te ja naša žalba uzeta u obzir i izmijenjena. Na odmoru će se smjeti koristiti mobiteli - kazao je za portal srednja.hr predstavnik Vijeća učenika, Rok Čepin nakon sastanka Savjeta mladih Varaždinske županije i predstavnika županijskog Vijeća učenika sa zamjenikom župana Tomislavom Paljkom.

Varaždinska županija od svojih je škola nedavno zatražila da uvede brojna ograničenja učenicima oko korištenja mobitela u školama. U naputku je navedeno da učenici smiju nositi mobitel u školu, ali ga ne smiju aktivirati ili koristiti tijekom nastave, a osim u hitnim slučajevima učenici ne bi smjeli uopće koristiti mobitel bez nadzora razrednog, odnosno dežurnog nastavnika ili ravnatelja. Tijekom pisanja testova, učenici bi mobitele morali ostavljati u pripremljene kutije. 

Rok Čepin istaknuo je kako je učenike najviše zanimalo što je potaknulo uvođenje tih ograničenja.

- Konkretan odgovor na to nismo dobili. Dožupan Paljak dao je primjer Francuske koja je nedavno potpuno ukinula mobitele u školama. Spominjao je uređaje za ometanje signala koji su navodno uvedeni u Njemačkoj. Saznali smo da su ti uređaji zabranjeni u EU - kazao je, te istaknuo kako su sastankom s predstavnicima županije tek djelomično zadovoljni.

- Svaka škola određuje svoja pravila, svoj kućni red. Nadam se da će škole i Vijeća učenika prepoznati ovo te se potruditi i u suradnji s profesorima uvesti mobitele u redovnu nastavu. Postoji čak preko 80.000 aplikacija za mobitele koje se mogu koristiti u nastavi. Te aplikacije su vrlo edukativne, zanimljive i uz njih do zloupotrebe mobitela ne može doći. Učenici zloupotrebljavaju mobitele zbog nastave koja se već provodi 15-20 godina na isti način. Samom zabranom mobitela se neće ništa postići - kazao je.

Cijeli članak pročitajte ovdje

Idi na 24sata

Komentari 5

  • MusicisLife123 21.12.2018.

    Za zabranu korištenja mobitela pod nastavom se slažu uglavnom svi učenici, tako je bilo do sad i tako ćemo nastaviti dalje... Jedini problem je bila zabrana mobitela pod odmorom, mislim da to nije pravedno prema nama... Štrajk se ni ne bi održao prije odbijene žalbe županu, nego bi to bilo markiranje nastave 😊

  • gonjajtoodmene 21.12.2018.

    Zabraniti učenicima Instagram, Facebook, TikTok i ostale neophodne stvari na nastavi...svašta si ovi nastavnici dopuštaju, doista...

  • 21.12.2018.

    Rekao bih da nije uopće stvar mobitela nego jednostavno karizme i načina na koji profesor poučava. Imali smo jednog profesora koji je dozvoljavao sve. Mobitel,slušalice, kartanje itd. On je prepisivao iz knjige na ploču a mi smo pisali u bilježnice. Mogu reći da se ne sjećam niti imena predmeta. Imali smo drugog profesora koji je bio ufuran u sebe ali nije shvaćao svoj posao ozbiljno te ono što nas je on kao podučavao se svelo na njegovo radno iskustvo i uglavnom je to što nam je on govorio nije imalo previše smisla jer je bilo nešto tipa rjeseavas zadatak iz matematike i umjesto da racunas korak po korak skočila na zadnja dva i ništa ti nije jasno. Treći profesor je bio recimo najpotpuniji i svi smo pazili. Objašnjavao je,davao primjere i za njegov predmet najveći minus je bio što nismo isprobali uživo to što smo učili. A kako smo išli prema kraju satovi su bili kraći i kraći. Naime taj profesor je imao dio ozbiljnog rada i nakon toga nas je pustio da radimo što hoćemo,a on je otišao u kabinet ili se zezati u neki drugi razred kod drugog profesora.

Komentiraj...
Vidi sve komentare