Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Varaždinski učenici ipak neće prosvjedovati zbog mobitela

Mobitele će moći koristiti pod odmorima, ali ne i tijekom sata, dogovorili su se predstavnici Vijeća učenika s Varaždinskom županijom. Učenici ističu kako se mobiteli itekako mogu koristiti u nastavi

Foto: Dreamstime
5 komentara

Varaždinski učenici i županija dogovorili su se oko korištenja mobitela u školama, pa neće biti učeničkog prosvjeda zbog zabrane.

- Na sastanku smo se najviše žalili na to da je u naputku navedeno da se za vrijeme odmora neće moći koristiti mobiteli. Mobiteli su se prema tom naputku morali ugasiti na ulasku u školu te samo u hitnom slučaju uključiti no uz dozvolu dežurnog nastavnika. Požalili smo se na to te ja naša žalba uzeta u obzir i izmijenjena. Na odmoru će se smjeti koristiti mobiteli - kazao je za portal srednja.hr predstavnik Vijeća učenika, Rok Čepin nakon sastanka Savjeta mladih Varaždinske županije i predstavnika županijskog Vijeća učenika sa zamjenikom župana Tomislavom Paljkom.

Varaždinska županija od svojih je škola nedavno zatražila da uvede brojna ograničenja učenicima oko korištenja mobitela u školama. U naputku je navedeno da učenici smiju nositi mobitel u školu, ali ga ne smiju aktivirati ili koristiti tijekom nastave, a osim u hitnim slučajevima učenici ne bi smjeli uopće koristiti mobitel bez nadzora razrednog, odnosno dežurnog nastavnika ili ravnatelja. Tijekom pisanja testova, učenici bi mobitele morali ostavljati u pripremljene kutije. 

Rok Čepin istaknuo je kako je učenike najviše zanimalo što je potaknulo uvođenje tih ograničenja.

- Konkretan odgovor na to nismo dobili. Dožupan Paljak dao je primjer Francuske koja je nedavno potpuno ukinula mobitele u školama. Spominjao je uređaje za ometanje signala koji su navodno uvedeni u Njemačkoj. Saznali smo da su ti uređaji zabranjeni u EU - kazao je, te istaknuo kako su sastankom s predstavnicima županije tek djelomično zadovoljni.

- Svaka škola određuje svoja pravila, svoj kućni red. Nadam se da će škole i Vijeća učenika prepoznati ovo te se potruditi i u suradnji s profesorima uvesti mobitele u redovnu nastavu. Postoji čak preko 80.000 aplikacija za mobitele koje se mogu koristiti u nastavi. Te aplikacije su vrlo edukativne, zanimljive i uz njih do zloupotrebe mobitela ne može doći. Učenici zloupotrebljavaju mobitele zbog nastave koja se već provodi 15-20 godina na isti način. Samom zabranom mobitela se neće ništa postići - kazao je.

Cijeli članak pročitajte ovdje

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message