To je to što me zanima!

Video: U Zagreb je sletio avion s motorom iz ruske nuklearke

Jedan od najvećih zrakoplova na svijetu Antonov 124-100 u ponedjeljak je poslijepodne sletio u Zagreb, a u svojoj je utrobi dopremio dizelski motor težak čak 84 tone
Vidi originalni članak

Motor koji je danas dopremljen u Zagreb iz ruske nuklearne elektrane Smolensk proizveden je još 1978. godine u pogonima Adriadiesela iz Karlovca tj. nekadašnje Jugotrubine. Ta tvrtka sada će napraviti remont motora. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovaj je motor u ruskoj nuklearki radio pune 42 godine, a posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilu bili su upravo Adriadieselovi havarijski generatori. No, nisu se ugasili zbog kvara, već im je nestalo goriva. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Motor će biti prebačen na specijalnu prikolicu te će izvanrednim prijevozom biti dopremljen do Karlovca. 

- Rekao bih da je ovo povratak metalne industrije u Karlovačku županiju, grad Karlovac i cijelu Hrvatsku jer mnogo koooperanata će sudjelovati u remontu ovog motora koji je stigao u Zagreb - rekao je Almir Dervišbegović, zamjenik predsjednika Nadzornog Odbora Adriadiesel. Završetak remonta očekuje se potkraj godine.

Danas u nuklearnim postrojenjima u istočnim zemljama radi oko 50 generatora hrvatske proizvodnje koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.  

Idi na 24sata

Komentari 41

  • BlackRaven 20.08.2019.

    Stara dobra jugoturbina.

  • fzd 19.08.2019.

    moga bi taj motor prepituran zavrsit u bosni

  • 19.08.2019.

    Kao Kalimero onako na prvi pogled.

Komentiraj...
Vidi sve komentare