To je to što me zanima!

Visok 30 m: U SAD-u grade najveći Teslin stroj za munje

Amerikanci će napraviti repliku izuma velikog znanstvenika vrijednu 2 milijuna kuna: Transformator će stvarati munje duge. Čak 100 m, a gradit će ga u San Franciscu
Vidi originalni članak

Osim što će izgledati spektakularno, naš transformator ima isključivo znanstvenu funkciju. Želimo istražiti zašto je munja tako dobar vodič električne energije i replikom generatora briljantnog znanstvenika Nikole Tesle nadamo se da ćemo u tome uspjeti, rekao je inženjer Greg Leyh, čija će udruga The Lightning Foundry uložiti dva milijuna kuna u izgradnju najvećeg Teslina transformatora. Trebao bi biti sastavljen u San Franciscu te prebačen u Nevadu. Transformator će biti visok malo manje od 30 i moći će stvarati munje duge do 100 metara.

- Nadamo se da će se i posjetitelji zabaviti dok se mi bavimo znanošću. Munje će biti spektakularne i bit će dobro ako i djecu zainteresiramo za znanost - dodao je Leyh.

Sjajni Nikola Tesla tako je i gotovo 70 godina nakon smrti inspiracija znanstvenicima diljem svijeta. Izmjenična struja, elektromagnetski valovi i bežični prijenos električne energije samo su neki od njegovih izuma.

- Ja nisam izumitelj, nego samo otkrivač onoga u prirodi oko nas - govorio je.

U Ameriku stigao sa samo četiri centa

Nikola Tesla je studirao u Grazu i Pragu prije nego što je 1894. otišao u SAD. Osnovao je i tvrtku te stekao svjetsku slavu.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • BlackRaven 27.11.2011.

    "stroj za munje " ha? Koji konji...

  • SavoRistic 26.11.2011.

    bas me cudi sto nisu napisali Tesla "hrvatski naucnik",inace hrvati imaju obicaj tako prisvajati najveceg svjetskog naucnika,bez kojeg bi sada camili u mraku a rijetki ispod Edisonove sijalice i kuvali sebi kafu na jendosmjernu struju.

  • yera 25.11.2011.

    Tesla coil..

Komentiraj...
Vidi sve komentare