To je to što me zanima!

Vozači, oprezno! Od 1. studenog morate upaliti i dnevna svjetla

Od nedjelje prelazimo na zimsko računanje vremena, no od 2019. godine zakon je odredio da se više s tim neće vezati i vožnja s dnevnim svjetlima, već je uvedeno strogo razdoblje od 1. studenog do 31. ožujka
Vidi originalni članak

Vozači automobila od 1. studenog do 31. ožujka dužni su paliti dnevna odnosno kratka svjetla, propisano je u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.  A osim strogog zakonskog razdoblja, za sve koji neće poštovati odredbe Zakona slijedi novčana kazna od 300 kuna.

Vozači mopeda i skutera kratka dnevna svjetla moraju imati upaljena tijekom cijele godine, a kazna za kršenje odredbe također iznosi 300 kuna. Za bicikliste koji nemaju jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla, kazna je nešto veća - 500 kuna, a moraju ih imati upaljena od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti. 

Obavezna zimska oprema

Od 15. studenog obavezna je i zimska oprema na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica za sva vozila. Na prometnicama će biti zabranjena vožnja motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. 

Prije samog uključivanja u promet, vozači moraju očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu. 

Kazna za one koji na svojim vozilima ne budu imali propisanu zimsku opremu iznosi od 5000 do 15.000 kuna, a isto vrijedi za pravne, fizičke osobe. Za pravna tijela i ona u državne vlasti, jedinicama lokalne ili područne samouprave kazna vrijedi od 1500 do 5000 kuna.

Zbog prekršaja će vozač dobiti kaznu od 1000 kuna, a vozila će policija odmah isključiti iz prometa ili ih preusmjeriti na prometnicu na kojoj je moguće voziti bez zimske opreme.

POGLEDAJTE VIDEO: 'NAŠLE SU SE TRI BUDALE'

Idi na 24sata

Komentari 51

  • ichbin2 29.10.2022.

    sunčan i vedar dan gmizanje u koloni i to pod svjetlima ili neka seoska cesta sa 10 auti dnevno, ali mora goriti lampa.... puna usta potrošnje goriva i ekologije, a dokazali su austrijanci da auto više troši pod lampama pa su ukinuli vožnju gradom pod lampama samo zato jer jer su prošli svi sveti..... koja glupost. razumljivo mi je to na autocesti gdje su velike brzine pa ga lakše vidiš u retrovizoru, a sve ostalo puko rasipanje nafte, kupovanje baterija , žarulja.....

  • Maxitron 29.10.2022.

    Opet idiotizam na hrvatski način. Kakva dnevna svjetla i to sad po magli ?? U ovoj bedastoči od države svatko na svoj način čita zakon ,kak mu paše. Gledam ,magla rano ujutro,faca ima nekakve dodatne lampe naprijed ,prođe i više ga ne vidiš jer otraga nema ništ,čak mu ni štop svjetla ne dekanu kak spada pa kad takvoga nabiješ veli a kaj gledaš?? I po zakonu to je u redu??? Pametnom previše.

  • mir u remetincu 29.10.2022.

    opet kazne,pa do kada više sa kaznama..

Komentiraj...
Vidi sve komentare