To je to što me zanima!

Vožnja automobila bez ruku - kreće se pomoću snage uma

Računalo putem specifičnih obrazaca prevodi signale iz mozga automobilu, a naredbe se izdaju preko slušalica na glavi vozača koje su povezane bežičnim putem
Vidi originalni članak

Znanstvenici u Njemačkoj razvili su prototip automobila kojim se upravlja snagom uma, a ne rukama, čime je počela nova revolucija u industriji automobila. Vozač automobilom upravlja pomoću posebnih slušalica sa senzorima koje su povezane s elektronikom automobila bežičnim putem. BrianDriver tehnologija omogućila je da se na automobil postave video kamere, radari i laserski senzori koji daju punu 3D sliku njegove okolice. 

Slušalice su izvorno dizajnirane za video igre, a na vozačima je da mislima preko 16 senzora elektromagnetskim signalima upravljaju te upućuju automobil žele li se kretati lijevo ili desno, te ubrzati. Automobilu signale tumači računalo koje shvaća značenje specifičnih obrazaca lijevo i desno.

Istraživači s projekta AutoNOMOS, koji je dizajnirao automobil, tvrde da je još dug put do toga da će ljudi moći preuzeti kontrolu nad strojevima pomoću mozga, ali da je njihov automobil test te koncepcije.

Demonstracije ovoga automobila na cestama nisu još uvijek moguće, stoga su istraživači za testiranje uzeli veliki otvoreni prostor u zračnoj luci jer smatraju da je to još uvijek preveliki rizik.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • BaBa 25.02.2011.

    Super vijest za ljude bez ruku ;)

  • icetree 24.02.2011.

    Katastrofa...uzasno sam razocaran...ne citam vas vise...objevljujete nesto sto je staro vise od godinu dana...gresaka u tekstovima da ne pricam..nekad najbolji a sad spali na neke trac rubrike i prastare vijesti....nemam rijeci...i zar nitko u redakciji ne cita komentare naroda????

  • Sicma 24.02.2011.

    a ako kontam o sexu ili sam pod stresom..kako onda? ja kad vozim,najmanje razmisljam o voznji..Volim pustiti narodnu do daske i izbaciti ruku kroz prozor,svirati curama i okretati se u vreme voznje..

Komentiraj...
Vidi sve komentare