To je to što me zanima!

Za nagli pad broja pčela u svijetu kriv je signal mobitela

Pčele reagiraju na mobitele ispred košnice tijekom uspostavljanja ili trajanja poziva. Njihovo zujanje se zbog toga povećava i deset puta te počinju nekontrolirano letjeti
Vidi originalni članak

Signali iz mobilnih telefona dijelom su krivi za misteriozne smrti pčela i nagli pad njihova broja, pokazalo je istraživanje Švedskog federalnog instituta tehnologije u Lausanni. Pčele naime reagiraju zujanjem na mobitele ispred košnice tijekom uspostavljanja ili trajanja poziva. 

- Prisutnost aktivnog mobilnog telefona uznemirava pčele i dramatično djeluje na njih jer počinju nekontrolirano letjeti - rekao je voditelj istraživanja Daniel Favre.

Zujanje pčela uslijed mobilne aktivnosti povećava se i do deset puta. Isto tako, pčele se smiruju najkasnije dvije minute nakon prestanka emitiranja signala.

- Ovo je zanimljiva studija, ali to ne dokazuje da su mobilni telefoni odgovorni za komešanja u košnici. Iste stvari u košnici zbivaju se i ukoliko je netko otvori i udari po njoj - rekao je stručnjak za pčelarstvo Norman Carreck. 

Za nestanak pčela uz mobilne telefone jednaku odgovornost snose promjene u poljoprivredi te manjak poljskog cvijeća. Broj pčela u Velikoj Britaniji prepolovio se u posljednjih 25 godina, dok ih u Americi pogađa "poremećaj raspada kolonije" - nagli nestanak čitavih kolonija tijekom zime.

Neki stručnjaci tvrde da najnovije generacije pesticida remete živčani sustav pčela što uzrokuje njihovu izgubljenost i zbunjenost.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Iskra_3 13.05.2011.

    koja je to neukost stavit sliku bumbara umjesto pčele na tekst o pčelama? pa to djeca u vrtiću razlikuju

  • KristinaTekić Ćepka 12.05.2011.

    Dragi čitatelji i pčelari znaju da na fotki stoji bumbar, a ne pčela! A kad nestane pčela nestati će i svijet! Oni koji pošuju prirodu i žive u simbiozi s njom,znaju što pišem! Hvala!

  • user_84888 12.05.2011.

    Vjerojatno su se (iz neznanja) mnogi upitali zašto se utoliko piše o tim dosadnim" pčelama. Tako rečeno jer ih se uzima zdravo za gotovo kao što se uglavnom uzima "sve" dobro na ovoj zemlji. Ovo nije tek jedno od pukog baljezganja u moru prosvjetitelja. "Mene osobno "boli k*" na neki način (doslovce) jer ne mogu ništa poduzeti i boli me k* ko će mi od dubokoumnih prišit minus; ja odgovaram s onom - na to - kako ne kanim stvarati iduće patnike (ovo se odnosi na djecu). Kad kažem ja; mislim na sve nas "obične smrtnike". Sve što mogu jest ne ubiti pčelu ili neš sl., ako je uopće spazim u svojoj blizini. Nema dovoljno političkog, financijskog interesa. Oni rade na lijeku, na zakrpama (tako rade i na nama; iako je svima znano da su lijekovi tek manje zlo ili otrov) ne i na uzročniku. Njima je uzročnik znan. No ukidanje uzročnika bi bilo nešto poput ukidanja nafte... Takvo što moćnicima ili ljudima bez duše (koji misle tek na vlastiti život, ne i na buduće naraštaje) ne bi išlo u prilog. Ne, ne govorim kako bi se trebali vratiti u špilje... ali npr... tko mari za solarne izvore energije kada imamo nuklearne elektrane koje su profitabilnije tj. od većeg su dohotka (i tako u svemu). Onaj papir će nas uništiti; ne trebaju nam kvazi Biblije i mudraci kako bi došli do zaključka da je apokalipsa već u tijeku... Tko nam to maže oči kako je sve ovo što se događa oko nas na zemlji ujedno njen prirodni proces?? Možda i oni ljudi koji ne spore kako pijemo dovoljno kvalitetnu vodu no i da je kvalitetnija flaširana, a zapravo klor koji se u WW1 u plinovitom stanju koristio kao bojni otrov, vodu koja je kancerogena i još "x" toga. No nemamo izbora...

Komentiraj...
Vidi sve komentare