To je to što me zanima!

Za volan Googleova auta koji vozi sam moći će sjesti i slijepi

Steve Mahan koji je ostao bez 95 posto vida sjeo je za volan Googleova auta te mu rekao gdje da ga vozi. Auto koristi radare, lasere i kamere da bi se sigurno kretao
Vidi originalni članak

Google je već uveo goleme promjene u naše živote s pretraživanjem interneta, gledanjem videa  i navigacijom, no automobili koji se sami voze mogli bi biti njihova najveća inovacija. 

Kompanija kaže kako bi ovakvi automobili mogli omogućiti i slijepima da sjednu za volan, jer automobil preuzima na sebe gotovo sve zadatke koje trenutno radi čovjek.

Automobile koji se mogu sami voziti predstavili su još 2010. godine kako bi vožnja bila sigurnija, učinkovitija i ugodnija, kažu u Googleu. Kako su računala sigurno odvozila više od 320.000 kilometara, u Googleu su odlučili pokazati što bi ovakav sustav mogao. 

Na posebno programiranoj ruti pridružio im se Steve Mahan, koji je gotovo potpuno slijep. Korisnik  #0000000001 kako su ga prigodno imenovali, sjeo je za volan automobila i odvezao se do restorana i u kemijsku čistionicu.  Iako se ovo čine kao svakodnevni zadaci na koje ne obraćamo pažnju, mnogim slijepim ljudima koji nemaju nekog stalno prisutnog, ovo su iznimno teško dostupna mjesta.

Iako su i stručnjaci bili u Toyoti koja je vozila Stevea, oni nisu utjecali na rad automobila koji je sam koristio kamere, radar i lasere kako bi se sigurno kretao po ruti. 

U Googleu kažu da je ovo bio tehnički eksperiment, ali i obećavajući pogled u ono što bi jednog dana mogla nuditi tehnologija autonomnih automobila, ako se uspiju ispoštovati strogi tehnološki i sigurnosni standardi. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • morenocro 30.03.2012.

    Ma neće nikad u moju garažu takav auto koji ide sam bez mog motanja volana i šaltanja!

  • nuša matanova 29.03.2012.

    nadam se da tehnika neče zakazat ,inače bravo

  • JunFan 29.03.2012.

    Ne želim imati auto kojeg ne mogu voziti sam. Vožnja auta je gušt a ne opterećenje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare