To je to što me zanima!

Zaboravite SOPA-u, Europa će priznati velikog brata ACTA-u

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu provjeru internetske komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda i pravo na privatnost
Vidi originalni članak

Tek što se u SAD-u priča oko SOPA-e i PIPA-e počela stišavati, Europska Unija počet će raditi (krajem tjedna) na ratifikaciji globalnog sporazuma o zaštiti intelektualnog vlasništva (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), piše Siliconrepublic.

Tako će se europske zemlje priključiti SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Novom Zelandu, Meksiku, Maroku, Singapuru, UAE-u i Kanadi u potpori ACTA-i.

Prema Electronic Frountier Foundationu (EFF), međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv krivotvorenja fizičkih dobara, poput lijekova.

Međutim, u stvarnosti trebala bi imati širi opseg, a posebnu pozornost posvetit će novim načinima nadzora "​​internetske distribucije i informacijske tehnologije."

Prošlog tjedna stotine važnih internetskih stranica u SAD-u uključujući Wikipediju, WordPress, Boing Boing... protestirali su protiv SOPA-e i PIPA-e, a milijuni internetskih korisnika pridružili su se putem društvenih mreža. Sve to nagnalo je Bijelu kuću i čalnove američkog senata da povuku odluku o donošenju kontroverznih zakona. 

Jedan od glavnih razloga zašto ACTA budi sumnju kod korisnika interneta je činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli ugroziti privatnost korisnika te građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima te razvitku gospodarstva.

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu provjeru internetske komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda, pravo na privatnost i internetska inovacija.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • RobertKinčeš 16.02.2012.

    ja mislim da mora se napravit druga tehnologija za komunikaciju. sto oni ne moze nadzirat. ne koristit njihov net nego napravit svoj komunikacijski sustav. pa nas memoze ni pljackati sa racunima. i cenzurirat nas i tak. ko ce nama rec sta da radimo na vlastitom racunalu.jel to zakonito da nemamo slobodu? ko su oni da nam moze zabranit privatni zivot? jesmo mi robovi? nemamo pravo na privatni zivot? da stavimo i web kamere u kucu da gledaju sta radimo? razmisljam i dodje mi da iskljucim net i bacim i mob. pa da zivim ko prije 15godina

  • perky9 24.01.2012.

    sad će t-com uvest NAPLATA act i naplatit još trinaest pretplata uz ovih šest standardnih..zbog ulaganja u razvoj sigurnosti i dijeljenja otkaza šljakerima

  • BlackRaven 24.01.2012.

    Dakle, kao što napisah, ACTA je još gora i stupidnija nego SOPA. "1984" je ništa u usporedbi s time. Daklem , ako nekakv imginarni gerijatrijski zakonodavac u toj šugavoj EU uopće pomišlja na "progon" providera rade toga što im oni NESMIJU odati korisnikove podatke - jer se suočavaju s gadnim i vrlo financijski teškim tužbama - pošto je to kršenje Data Security Act, te Internet Privacy Act, onda više nemam što za reći osim što je to bio još jedan od razloga zašto sam sa zadovoljstvom zaokružio "protiv" te šugave unije. Jer ne želim da mi itko diktira išta, a najmanje šta ću čitati na internetu, što ovim zakonom upravo pokušavaju na mala vrata. Nije to ništa anti-piracy i slične gluposti. I tako je većina najboljih fileshariing servera u rusiji i Kini, a u zadnje vrijeme u Vijetnamu i čak S. Koreji. Koja čak ima službeni "hack division" , koji okolo krade lovu s računa za "državne potrebe". I oni ne daju pišljivog farta za nekakvu EU, i nekakve SOPA-e. Dakle , ovaj ...izbljuvak ostarjelih prdonja iz EU - je usmjeren samo protiv stanovništva , a NE protiv piratstva , čime ga opravdavaju..Dakle, they are full of it..

Komentiraj...
Vidi sve komentare