Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

Zaboravite SOPA-u, Europa će priznati velikog brata ACTA-u

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu provjeru internetske komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda i pravo na privatnost

Screenshot
Foto: Screenshot
26 komentara

Tek što se u SAD-u priča oko SOPA-e i PIPA-e počela stišavati, Europska Unija počet će raditi (krajem tjedna) na ratifikaciji globalnog sporazuma o zaštiti intelektualnog vlasništva (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), piše Siliconrepublic.

Tako će se europske zemlje priključiti SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Novom Zelandu, Meksiku, Maroku, Singapuru, UAE-u i Kanadi u potpori ACTA-i.

Prema Electronic Frountier Foundationu (EFF), međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv krivotvorenja fizičkih dobara, poput lijekova.

Međutim, u stvarnosti trebala bi imati širi opseg, a posebnu pozornost posvetit će novim načinima nadzora "​​internetske distribucije i informacijske tehnologije."

Prošlog tjedna stotine važnih internetskih stranica u SAD-u uključujući Wikipediju, WordPress, Boing Boing... protestirali su protiv SOPA-e i PIPA-e, a milijuni internetskih korisnika pridružili su se putem društvenih mreža. Sve to nagnalo je Bijelu kuću i čalnove američkog senata da povuku odluku o donošenju kontroverznih zakona. 

Jedan od glavnih razloga zašto ACTA budi sumnju kod korisnika interneta je činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli ugroziti privatnost korisnika te građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima te razvitku gospodarstva.

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu provjeru internetske komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda, pravo na privatnost i internetska inovacija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message