To je to što me zanima!

Zbog nje su zaustavili testiranje cjepiva za koronu: Cura je bila zdrava, a sad je teško bolesna

Nakon što se stanje pacijentice stabiliziralo, odobren je nastavak ispitivanja cjepiva u Velikoj Britaniji i Brazilu, dok u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek nije
Vidi originalni članak

Nakon što su privremeno obustavili klinička testiranja na cjepivo protiv koronavirusa, farmaceutska tvrtka AstraZeneca poslala je interno izvješće u kojem su detaljne informacije o neurološkom stanju ispitanice čije se stanje pogoršalol, piše CNN.

Pogledajte video: Svijet još čeka cjepivo za koronu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bila je zdrava, a sad je teško bolesna

Prethodno zdrava volonterka (37) iz Velike Britanije nakon dobivene druge doze eksperimentalnog cjepiva dobila je transverzalni mijelitis te je hospitalizirana 5. rujna. 

Akutni transverzalni mijelitis je akutna upala sive i bijele tvari u jednom ili više susjednih segmenata kralježnične moždine, najčešće torakalnih. Među uzrocima su postinfektivna upala, multipla skleroza, autoimuna upala, vaskulitis i lijekovi. Simptomi su obostrani motorni ispadi, poremećaji osjeta i sfinktera ispod razine lezije, piše MSD priručnik.

Nakon dva tjedna volonterka je počela imati problema s hodanjem te je osjećala slabost i bol u rukama, a izvješće je 11. rujna poslano liječnicima koji provode kliničko testiranje. 

MINISTAR OBRAZOVANJA: 'Imamo blagi trend rasta broja učenika u izolaciji, ali situacija je za sada još uvijek u redu'

Nakon uspješne prve i druge faze cjepiva, u trećoj je fazi obuhvaćeno oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi kako bi se potvrdila učinkovitost cjepiva. 

Nakon što se stanje pacijentice stabiliziralo, odobren je nastavak ispitivanja cjepiva u Velikoj Britaniji i Brazilu, dok u SAD-u još uvijek nije. 

- U ovom trenutku oboljenje sudionice smatra se jednokratnom pojavom i bilo bi neobično u potpunosti zaustaviti testiranje na temelju jednog jedinog oboljenja. Liječnicima koji vode testiranja tog cjepiva u SAD-u, posebno će se napomenuti da pripaze na slične simptome - izjavio je Anthony Fauci, ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. 

Idi na 24sata

Komentari 70

  • jastucnice 27.09.2020.

    Kada bi imala od nekoga imenom i prezimenom sve nuspojave,i tko i kako odgovara za moguce posljedice onda da!Molba pustite stariju populaciju na miru,nismo nikakva rizicna skupina.Moj zivot mioja odluka.Gospoda iz stozera po godinama su isto rizicna skupina !

  • luka000sb 19.09.2020.

    Kada netko umre od korone, antivakseri kažu da je to nepovezano sa virusom. A čim vide ovaj slučaj, odmah znaju sve o njemu te su odmah sva cjepiva otrovna.

  • DrvoJavorovo 19.09.2020.

    Uvijek moze biti neuspojava jer svatko je malo drugaciji od drugih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare