To je to što me zanima!

Zbog ovih pitanja na državnoj maturi gorjele društvene mreže

Državna matura počela je jučer A razinom hrvatskog jezika, a zbog dva pitanja, oko ludističke književnosti i prefiksa eko, uzbunili su se brojni maturanti
Vidi originalni članak

Maturant Toma Galić iz splitske V. gimnazije 'Vladimir Nazor' rekao je u Otvorenom sinoć da je državna matura bila teška i sigurno teža od lanjske, ali je istaknuo i da su društvene mreže gorjele zbog dva pitanja iz hrvatskog jezika. 

- Pitanje 33, ako se ne varam, oko ludističke književnosti i pitanje vezano za gramatiku oko prefiksa eko - rekao je maturant te dodao da je pitanje oko ludističke književnosti gradivo drugog polugodišta 4. razreda te da se ludizam spominje uz Ivana Slamniga. Rekao je i da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, nakon što su se brojni požalili, izdao priopćenje u kojem se navodi da se ludistička poetika i ludizam kao pojmovi spominju i u ostalim razredima - ne samo četvrtom. 

ISPIT IZ HRVATSKOG JEZIKA Reakcije osječkih učenika na maturu: 'Nije bilo teško, sve se zaokruživalo, ili znaš ili ne znaš'

Ravnateljicu Centra Ivanu Katavić pitao je kako je moguće da njihova gimnazija, koja slovi kao vrhunska, do drugog polugodišta 4. razreda nije spomenula ludističku književnocst. 

- Jedino sada mogu odgovoriti maturantu da je ovdje bila riječ o stilskoj figuri, a ne toliko za Slamnigovo pjesništvo - rekla je Katavić. Dodala je da se o ostalim upitima oko tog zadatka može govoriti nakon 48 sati, kad će učenici dobiti odgovore na oba pitanja. 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • apolitični 12.06.2020.

    Kada je moja generacija maturirala profesori su se natjecali koji će zadati teže pitanje i to nije zanimalo javnost ,sada imamo javno plakanje svih ,pa i onih koji ni nemaju djecu.

  • 11.06.2020.

    Što se tiče hrvatskog jezika, mnoge hrvate prvo treba naučiti abecedu tj, slova č, ć, đ i dž, objasniti razliku između riječi jel i jer a onda krenuti dalje.

  • maxich 10.06.2020.

    Nemam pojma za to ludilo koje spominju i to nakon jezične gimnazije! Zašto je to uopće bitno?

Komentiraj...
Vidi sve komentare