Tech

Komentari 26

Zbog ovih pitanja na državnoj maturi gorjele društvene mreže

Zbog ovih pitanja na državnoj maturi gorjele društvene mreže

Državna matura počela je jučer A razinom hrvatskog jezika, a zbog dva pitanja, oko ludističke književnosti i prefiksa eko, uzbunili su se brojni maturanti

Maturant Toma Galić iz splitske V. gimnazije 'Vladimir Nazor' rekao je u Otvorenom sinoć da je državna matura bila teška i sigurno teža od lanjske, ali je istaknuo i da su društvene mreže gorjele zbog dva pitanja iz hrvatskog jezika. 

- Pitanje 33, ako se ne varam, oko ludističke književnosti i pitanje vezano za gramatiku oko prefiksa eko - rekao je maturant te dodao da je pitanje oko ludističke književnosti gradivo drugog polugodišta 4. razreda te da se ludizam spominje uz Ivana Slamniga. Rekao je i da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, nakon što su se brojni požalili, izdao priopćenje u kojem se navodi da se ludistička poetika i ludizam kao pojmovi spominju i u ostalim razredima - ne samo četvrtom. 

Ravnateljicu Centra Ivanu Katavić pitao je kako je moguće da njihova gimnazija, koja slovi kao vrhunska, do drugog polugodišta 4. razreda nije spomenula ludističku književnocst. 

- Jedino sada mogu odgovoriti maturantu da je ovdje bila riječ o stilskoj figuri, a ne toliko za Slamnigovo pjesništvo - rekla je Katavić. Dodala je da se o ostalim upitima oko tog zadatka može govoriti nakon 48 sati, kad će učenici dobiti odgovore na oba pitanja.