To je to što me zanima!

Zeleni hoteli su budućnost

Ne tako davno prva asocijacija na ekološki hotel uglavnom je bila robinzonska brvnara u kojoj odsjedaju “zeleni” aktivisti odupirući se kapitalizmu.
Vidi originalni članak

Pridjev “ekološki” sve češće se veže uz novu generaciju hotela sofisticiranog dizajna i moderne tehnologije koja doprinosi smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Podizanje ekološke osjetljivosti gostiju motiv je investitorima da prilikom gradnje razmišljaju dugoročno, uzimajući u obzir troškove održavanja cijelog životnog vijeka i time osiguraju isplativost poslovanja i zadovoljstvo gostiju.

U Hrvatskoj postoji 41 hotel s certifikatom o održivom poslovanju, a njihov broj rapidno raste. Investicije hotelijera idu u smjeru poboljšanja mikroklime u prostoru, ponude lokalno uzgojene hrane, prirodne kozmetike, recikliranja i drugih ekološko osjetljivih inicijativa kako bi se njihovi gosti, ali i zaposlenici osjećali ugodno u zdravijem i poticajnijem prostoru. Premda u Hrvatskoj još uvijek ne postoji niti jedan hotel s prepoznatljivim certifikatima održive gradnje, među kojima su najpoznatiji američki LEED, britanski BREEAM i njemački DGNB, postoje ekološki usmjerene inicijative hotelijera da svoje hotele “ozelene”.

Pozitivan primjer je svakako hotel Split, nedavno izabran među 16 hotela iz 7 europskih zemalja u skupinu kandidata za europske neZEH pilot-hotele, za postizanje standarda zgrade gotovo nulte energije. Izgrađen po principima zelene gradnje, energetskog je razreda A, a svoje potrebe za električnom energijom opskrbljuje vlastitom solarnom elektranom. Prikupljenom kišnicom zalijevaju se zelene površine, peru parkirališta i ceste te pune vodokotlići. Hrana je iz domaćeg uzgoja, a restoran kao i prostor hotela otvoren je za lokalnu zajednicu koja ga koristi za razna društvena događanja.

Premda cilj ove inicijative nije bilo postizanje certifikata, već ekonomski pa onda i ekološki osviješteno poslovanje, direktor i vlasnik hotela Mladen Tomić, shvatio je "usput" da njegov hotel ispunjava standarde održive gradnje. "Odgojen sam da razmišljam o potrošnji vode, da gasim svjetla ako nisam u prostoriji, da recikliram, da razmišljam o prenamjeni jednom kada stvar više ne služi primarnoj svrsi. S tom sviješću projektirali smo i gradili ovaj hotel. Svaki detalj je promišljen s ciljem da troši što manje resursa i s vizijom da se hotel u budućnosti vrlo lako može prenamijeniti u dom za starije ili u stambenu zgradu" objasnio je Tomić.

Međunarodno priznati certifikati za zelenu gradnju su najučinkovitiji sustav mjerenja kvalitete i dugoročne isplativosti u hotelskoj industriji. Renomirani lanci hotela kao što su Hyatt, Richard Bransonovi Virgin hoteli i mnogi drugi uveli su ih kao obavezni standard.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare