To je to što me zanima!

Život na Marsu najbolje šanse za razvoj imao je ispod zemlje?

Malo je vjerojatno da je život na površini nastao milijardu godina prije nego što se razvio na Zemlji, ali znanstvenici u novom istraživanju kažu da bi dobro mjesto za potragu bilo ispod površine
Vidi originalni članak

U potrazi za tragovima života na Marsu često gledamo na Zemlju kao primjer i život tražimo na mjestima gdje su nekad bile velike vodene površine. Logično, jer i na našem su planetu ta područja bogata dokazima nekih davno nestalih oblika života, međutim znanstvenici u novoj studiji kažu da na Marsu to možda i nije najbolje mjesto na kojem trebamo tražiti. 

- S obzirom na to koliko malo znamo o nastanku života na Zemlji, ima smisla da prihvatimo širi plan u potrazi za znakovima života - navode autori u studiji objavljenoj u časopisu Nature Geoscience. Naglašavaju kako bi trebalo zaviriti ispod površine i gledati u područja koja su nekad možda imala hidrotermalne sustave. Mars nije Zemlja, navode i napominju da treba shvatiti da je cijeli naš pogled na to kako se život razvio i kako su sačuvani dokazi života obojen činjenicom da se ovdje razvila i fotosinteza. 

PRESUŠILI DOKAZI Na Marsu nema tekuće vode? Za sve je kriv običan pijesak...

Do razvoja fotosinteze na Zemlji, Mars je već milijardu godina bio hladan planet bez atmosfere. Njegova jezgra se brže ohladila zbog manje mase, planet je ostao bez magnetskog polja. Da se život i razvio na Crvenom planetu, trebao se razviti milijardu godina prije nego na Zemlji što nije vjerojatno. 

SLAT ĆE PUTNIČKE BRODOVE Musk želi osvojiti Mars već za sedam godina, a otkrio i kako

Podzemni život je možda imao tu šansu. Hidrotermalni uvjeti ispod površine možda su bili puno blaži, a NASA zna još od 2008. da je planet nekad imao hidrotermalnu aktivnost, zahvaljujući roveru Spiritu. Za tri godine prema Marsu treba krenuti novi rover koji će prikupljati uzorke koji bi se u konačnici i vratili na Zemlju te dali novi pogled na Crveni planet, prenosi Engadget.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • tessarol 29.12.2017.

    Ako se novi doseljenici na Mars ne ukopaju pod tlo neće dugo od hladnoće i zračenja koje je ogromno jer nemaju magnetsko polje ni visoku atmosferu kao na zemlji da ih štiti.

  • plavooko74 29.12.2017.

    Halo!Pa ako se Mars toliko prije ohladio ,zasto se nitko ne pozabavi teorijom daje u to vrijeme Zemlja bila povoljna za naseljavanje.Pa sve ovo sto gospoda pokusavaju sa Marsom mozda je napravljeno sa Zemljom.Mozda smo mi Marsovci.Ha,ha...

  • DedaZak 28.12.2017.

    Upravo sam skuzio da je Mars jedina planeta u Suncevom sustavu u potpunosti nastanjena sa robotima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare