Obavijesti

Tech

Komentari 19

Na Marsu nema tekuće vode? Za sve je kriv običan pijesak...

Na Marsu nema tekuće vode? Za sve je kriv običan pijesak...
2

Znanstvenici su nagađali da bi za tamne linije na Marsu mogla biti kriva voda koja se nalazi tik ispod površine, međutim, nova otkrića ukazuju da su tragovi vode zapravo tragovi - pijeska

VIDEO

Od otkrića tamnih linija na padinama Marsa prije nekoliko godina, znanstvenici su bili fascinirani mogućim dokazom da na Crvenom planetu postoji voda u tekućem obliku koja se krije tik ispod površine. Linije koje su izgledale kao da ih je uzrokovala voda koja teče, javljale su se ljeti i nestajale zimi. Mogućnost tekuće vode potaknulo je i nagađanja da bi tamo mogao biti moguć i nekakav oblik života. 

Međutim, nove studije i analize tih tragova sugeriraju nešto sasvim drugačije - da za tragove nije kriva voda već čestice prašine i pijeska. Brojni geolozi radili su na novoj studiji koristeći snimke HiRise kamere na letjelici koja se nalazi u orbiti Marsa, a ona dodatno govori u prilog Marsu kao jako suhom mjestu, piše NASA.

Te linije koje se javljaju sezonski godinama su unosile zabune među znanstvenike. Javljale su se na strminama na najtamnijim dijelovima planeta, a zbog njih su se astrobiolozi nadali da bi mogle skrivati i život. Upravo zbog te mogućnosti i straha od kontaminacije ta su područja bila i zona zabrane za rover Curiosity. Znanstvenici su analizirali 151 takvu liniju na 10 različitih mjesta i otkrili da sve završavaju na otprilike sličnom mjestu padine, bez obzira na duljinu padine. Da je tekućina u igri, linije bi bile dulje na duljim padinama. Studija je otkrila kako se ponašaju baš kao i čestice pijeska na aktivnim dinama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako ova studija mijenja značenje linija za vodu na Marsu, to ne znači da je Mars potpuno bez vode. Colin Dundas iz Američkog geološkog zavoda, koji je i glavni autor studije, napominje da ima puno dokaza o prisutnosti vode na Marsu.

NASA/JPL/University of Arizona

- Na polovima i ispod površine ima puno leda, a soli mogu izvlačiti vodu iz atmosfere i stvoriti tekućinzu pod istim uvjetima. Roveri su na Marsu zaslužni za niz otkrića koji ukazuju na okruženja u kojima je bilo tekuće vode - rekao je Dundas.

No, linije na Marsu ostavljaju i dalje niz pitanja, pa se još treba otkriti zašto se javljaju sezonski i samo na nekim padinama, a ne i na drugim, zašto postupno rastu i brzo nestaju kod neaktivnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle