To je to što me zanima!

Čokolada je dobra za zdravlje: Smanjuje stres, jača srce i žile

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Brojna istraživanja pokazuju da čokolade s visokim postotkom kakaa dobro djeluju na naše zdravlje, a osobito na srce i krvne žile. Evo vam odličnog opravdanja za svakodnevno uživanje u toj svemoćnoj namirnici
Vidi originalni članak

Jača stanice srca i krvnih žila

Čokolada se proizvodi od kakaa – bogatog izvora antioksidanta koji jača imunitet tijela i štiti ga od bolesti, a sadrži i tvari koje su povezane sa zaštitom srca i krvnih žila. Što je postotak kakaa u čokoladi veći, značajnije su i zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se broj kalorija.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je čokolada dobra za zdravlje?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Potiče cirkulaciju

Konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Jedno ispitivanje provedeno je nad osobama koje pate od bolesti koja smanjuje dotok kisika do udova i tako ih onemogućuje u kretanju. Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade s udjelom od 85 posto kakaa dnevno mogli hodati 15 posto dulje nego oni koji nisu jeli čokoladu.

Snižava krvni tlak i kolesterol

Antioksidanti u kakau snižavaju i krvni tlak. U nekoliko svjetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u tamnoj čokoladi može relativno brzo sniziti tlak – odnosno da će svakodnevno konzumiranje 6 grama čokolade nakon 18 tjedana smanjiti brojke sistoličkog i dijastoličkog tlaka za dva do tri posto.

Snižava kolesterol u krvi

Ako imate problema s prevelikim razinama kolesterola u krvi, točnije s rastom 'lošeg kolesterola' posegnite za tamnom čokoladom. Jedna nizozemska studija pokazala je pad od 12 posto u razinama lošeg kolesterola, nakon redovite konzumacije tamne čokolade.

Smanjuje stres

Stres je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Tamna čokolada djeluje i na ovom području, visoki postotak kakaa smanjuje količinu hormona stresa; kortizola u tijelu, kao i navale adrenalina.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • 26.07.2017.

    čokolada je zakon

  • 25.07.2017.

    Samo nam recite, gdje kupiti tako učinkovitu i ljekovitu čokoladu?😊😎

  • Medjed 25.07.2017.

    Najbitniji dio je slabo naglasen, a to je da se misli na cokolade s iznimno visokim postotkom kakaa, a ne na klasicne cokolade koje su pune secera i losih aditiva

Komentiraj...
Vidi sve komentare