To je to što me zanima!

Profesionalni jo-jo majstor: 'Po dva mjeseca vježbam jedan trik, a ozljede znaju biti dosta teške'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Filip Vojković (21), bivši natjecatelj Supertalenta i hrvatski jo-jo majstor, objasnio je umijeće jo-jo trikova od jednostavnog do profesionalnog nivoa. Koliko mora vježbati i kakva je konkurencija otkrio je u serijalu 7 levela
Vidi originalni članak

- Krenuo sam učiti jo-jo trikove u drugom razredu srednje škole. Sjetio sam se stare jo-jo igračke i pogledao na YouTube ima li danas nekoga tko se bavi time. Kada sam vidio kakav se svijet profesionalaca i natjecanja otvorio, ostao sam fasciniran i tako je moj put počeo, komentirao je mladi i ambiciozan Filip Vojković.

POGLEDAJTE VIDEO:

7 levela je serijal u kojemu najveći profesionalci objašnjavaju ono u čemu su najbolji kroz 7 različitih levela. Od početničkog, prvog levela, do onog profesionalnog, sedmog levela. Pogledajte njihove trikove i sigurni smo da ćete ostati oduševljeni kao i mi!

Naučio je sve preko YouTube videa

Da nije lako učiti jedan potpuno novi zanat online i to ispočetka, reći će vam svi koji su to barem jednom u životu pokušali, bilo da se radi o gitari, slikanju ili pak jo-jo trikovima. Tako je bilo i Filipu, a kako kaže, da je imao pravog mentora on bi mu uvelike olakšao i ubrzao proces učenja.

- Puno teže je učiti trikove preko videa, nego kada imaš svojeg mentora. Kada imaš mentora on ti točno može pokazati što ne radiš dobro, ispraviti te i pomoći ti da brže napreduješ - komentirao je Filip i dodao kako je tokom čitavog procesa jedino učio na svojim greškama.

Za jedan trik potrebno je vježbati i do dva mjeseca

Iako je prve levele lakše naučiti i za njih je potrebno svega nekoliko dana vježbanja, nakon nekog vremena se dolazi do sve kompliciranijih trikova koji zahtjevaju i do nekoliko mjeseci uvježbavanja. 

- Da se savladaju početni leveli dovoljno je dva mjeseca, dok za više levele svakako treba čak i tri godine kako bi se mogao ozbiljnije time baviti i krenuti na natjecanja - dodao je.

Objasnio je i kako u Hrvatskoj zasada natjecanja ne postoje, dok u svijetu i Europi postoji veći broj natjecanja na koje se i sam planira prijaviti. 

- U Hrvatskoj nas ima pet ili šest koji se bavimo jo-jo trikovima, a ja se, nažalost, od svih najviše time bavim - komentiro je Filip i dodao kako u Hrvatskoj interesa za bavljenje jo-jo trikovima gotovo da i nema.

Kod velikog broja trikova najbitnije je - strpljenje

U prvom levelu Filip nam je objasnio tehniku bacanja i vraćanja jo-joa, ali i jedan od prvih trikova na koji se jako ponosio - 'Rock the baby'. Pokazao nam je i bočne trikove, trikove koji se mogu raditi iza glave i kroz prostor, ali i trikove pomoću kojih jo-jo dolazi u određenu formaciju, a već oni najjednostavniji izgledaju vrlo impresivno!

- Za neke trikove nema koraka koje možete slijediti kako biste ih naučili. Tada je bitno uhvatiti ritam i nadati se najboljem! - prokomentirao je osmjehujući se.

Dodao je i kako ozljede profesionalnih jo-jo majstora nisu tako česte, no kada se dogode, znaju biti dosta jake. Posebno se treba paziti područje oko obrva i brade jer i sam na tim područjima ima ožiljke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video              

'7 LEVELA' i svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na našoj Videoteci, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima, na 24sata.hr te službenom YouTube kanalu 24sata.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • sgjiffbnkozz45_€£ 29.04.2021.

    nimalo zanimljivo..

  • mučki_provokator 29.04.2021.

    Ak misliš od ovog živjeti morati ćeš ae učlanit u hdz

  • Zgblue_1 28.04.2021.

    zasto tu ima toliko komentara "ja sam u njegovim godinama kamen zubima usitnjavo" pa ekipa srce ruke lopata je odlicna pjesma ali ta pjesma samo na kicmu utjece... nadam se da ne odgajate si djecu da je teskom fizickom radu spas.

Komentiraj...
Vidi sve komentare