Obavijesti

News

Komentari 41

Čačić ju je vrijeđao, prijetili joj smrću, a ‘pala’ je zbog e-maila

Čačić ju je vrijeđao, prijetili joj smrću, a ‘pala’ je zbog e-maila
1

Pola godine trajala joj je karijera ministrice. Napravila je tri izmjene zakona, no Mirela Holy kaže da nikada neće prežaliti što ih nije stigla braniti u Saboru

VIDEO

U prvi mah ostavka ministrice zaštite okoliša Mirele Holy činila se tek kao pitanje moralnih standarda u politici. Ministrica je šefu HŽ-a Reneu Valčiću napisala pismo u kojemu pokušava intervenirati za surpugu stranačkog kolege Heidi Mazija. Heidi je prema njenim informacijama bila izložena opasnosti od šikaniranja, možda čak i otkaza. Kad je e-mail objavljen u medijima, nastala je pomutnja pa je premijer Zoran Milanović ministricu iz hvarske hacijende Emila Tedeschija natjerao na ostavku. 

Dan poslije pohvalio se kako je to samo novi dokaz visokih moralnih standarda njegova kabineta. No, kad su u javnost počeli izlaziti zakulisni detalji priče o ostavci, pokazalo se da je riječ o višeslojnoj priči s elementima krimića u kojemu je pokušaj kadrovske intervencije u HŽ-u tek manje važan detalj. Potpredjsjednik Vlade Radimir Čačić odmah nakon ministričine ostavke najavio je gradnju hidroelektrana Ombla kojoj je, kako se pokazalo, ministrica Holy bila ključni protivnik. Studije utjecaja na okoliš pokazale su, naime, da bi izgradnja hidroelektrane u seizmički najosjetljivijem području Hrvatske bila izuzetno opasna. Nadalje, ta bi elektrana vjerojatno u znatnoj mjeri ugrozila okoliš i podzemnu floru i faunu. 

U enegrgetskom smislu, ona se pak pokazuje skoro nebitnom jer je njena snaga vrlo mala. No, kako su manje više svi projekti ambicioznog Čačića - koji je najavio ostavku ako ne uspije do proljeća - u fazi mirovanja, a za Omblu je rezervirano čak 130 milijuna eura, postaje jasno zašto je Čačiću toliko stalo do ove elektrane. Unatoč tome što je Kukuriku koalicija u predizbornoj kampanji na sva usta grmila protiv tog projekta. Busali su se da neće prihvatiti niti jedan projekt koji će biti ekološki i ekonomski neprihvatljiv. Kriteriji su im naglo i neobjašnjivo pali. Milanović se izjasnio da za sada nije ni “za”, ni “protiv”.

Zna li se da je jednu od zapaženih, možda i epizodnih, uloga odigrala glasnogovrnica Čačića Ankica Mamić, jasno je zašto su nakon Holyna odlaska mnogi zapitali je li Čačić baš pukim slučajem ostao bez svoje ključne protivnice. Na ruku ovim teorijama urote ide i činjenica da novi ministar okoliša Mihael Zmajlović, po svemu sudeći, neće okolišati da kaže “da” za Omblu. Ministrica Holy na zadnjoj stranačkoj konvenciji nije uspjela ući u predsjedništvo SDP-a pa su neki zaključili kako je gubitak političke moći bio znak za početak slobodnog odstrela na ministricu koja je, kako doznajemo, već dulje vrijeme bila meta Milanovićevog gnjeva. Čačić pak u javnosti nije krio da je bila i njemu “na tapeti”, ali u ime primirja joj je poklonio buket cvijeća, a sad može odahnuti jer više neće biti prilike za verbalne sukobe na sjednicama Vlade. No, ima u toj priči nešto još i gore. Pokazalo se da su prijetnje o kojima je ministrica samo šaputala bile upućene od strane izuzetno opasne i moćne skupine ljudi tzv. mafije otpada. Posao s reciklažom i zbrinjavanjem otpada u Hrvatskoj godišnje vrijedi više stotina milijuna kuna. Otkrilo se da u BiH mafijaši proizvode pet ambalažu po cijeni od 0,2 kune te je u Hrvatskoj “prodaju” po 0,5 kuna. Time zarade desetke milijuna kuna. Ministrica Holy željela im je stati na kraj. Odmah je dobila “konjsku glavu u krevetu”. U trenucima kada joj je život bio u opasnosti zbog provođenja stranačke politike, Milanović joj je dao cipelu, no neki to tumače kao da ju je time spašavo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

24express: Ostajete li u SDP-u?

Naravno. To ni nije bilo upitno

24express: Osjećate li se izdano?

Ne želim to komentirati.

24express: Niste ušlu u predsjedništvo stranke. Jesu li vam time dali naslutiti slijed događaja?

Ne mislim da je to povezano. Bila sam koncentrirana na posao u ministarstvu pa nisam imala vremena da provodim kampanju. Nisam bila na niti jednom šalabahteru, niti sam sklapala bilo kakve dilove. Glasove koje sam dobila bili su istinska podrška i zahvaljujem svima koji su mi ukazali povjerenje.

24express: Hoće li svi ministri koji se raspituju kod diektora tvrtki za kolege, prijatelje, poznanike morati dati ostavku jer teško da ste jedina koja je to napravila?

To ovisi o premijeru. On postavlja granice i standarde i vjerujem da će biti vjerodostojan. Pretpostavljam da će ista pravila vrijediti i za druge.

24express: Je li te standarde postavio od vašeg slučaja ili prije?

Mogu vam samo reći da sam ja napravila veliku pogrešku i za to sam podnijela odgovornost. Nadam se da će ta mjerila i dalje živjeti u Hrvatskoj.

24express: Kakve bi promjene, kad je riječ o novcu, donijele ekološke reforme? Tko bi ostao bez svog dijela “kolača”?

To je vrlo komplicirano pitanje jer zahvaća veliki broj interesnih lobija koji bi ostali bez novca. Obzirom da je Vlada najavila da će nastaviti voditi politiku kakvu sam i sama provodila vidjte ćemo kako će se stvari odvijati.

24express: Čačić najavljuje gradnju hidroelektrane Ombla i Plomin 3. Vi ste bili protiv. Mislite li da zbog toga Čačić stoji iza vašeg odlaska? Šuška se da vam je smjestila njegova glasnogovornica Ankica Mamić?

Nadam se da će istraga utvrditi tko je zadirao u moju privatnu korespodenciju. Ne želim ništa prejudicirati i nemam nikakvih dokaza da bi bilo koga javno prozivala. Bilo bi neozbiljno da nagađam. Što se hidroelektrana tiče nisam rekla da se Plomin 3 neće graditi nego povjerenstvo nije dovršilo studiju o utjecaju na okoliš. Kada to naprave i bude li sve uredu Plomin će se graditi. Ombla je druga stvar. Naime ondje su četiri nezavisna stručnjaka radila studiju o utjecaju na okoliš i troje od njih zaključilo je da Omblu ne bi trebalo raditi. Četvrti je rekao da se može ako se zaštiti okoliš. Zbog toga smo predložili da se odustane od tog projekta.

>>> Više čitajte u 24sataExpressu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina