Obavijesti

Sport

Komentari 32

Horvat o životu s motkom: Baš svaki skok može biti posljednji

Horvat o životu s motkom: Baš svaki skok može biti posljednji
8

HOROR Ivan Horvat, naš najbolji motkaš, također je promašio strunjaču, samo se, nasreću, dočekao na noge. Njegova vršnjakinja Kira Grünberg ostala je paralizirana

VIDEO

Svaki skakač s motkom nakon odraza shvati ide li dobro ili ne. Točnije, ide li u stranu. U tom trenutku odlučujemo odustajemo li ili riskiramo. Odustanemo li, propada skok, riskiramo li, možemo izgubiti glavu, objašnjava najbolji hrvatski motkaš Ivan Horvat (21).

“Kladivo i motka su najopasniji, samo od kladiva je poginulo više od 100 ljudi” - Ivana Brkljačić je iskusna

Strahovita ozljeda 21-godišnje atletičarke Kire Grünberg, Ivanove vršnjakinje, šokirala je atletski svijet. Austrijanka je na treningu u Innsbrucku promašila strunjaču te je pala na glavu. Pored nje bio je otac, koji joj je trener. Kira je hitno prevezena u bolnicu gdje su joj se liječnici borili za život.

- Njezino stanje nakon operacije je i dalje vrlo opasno, ali Kira je stabilno. Dijagnosticiran joj je lom vratne kralježnice, operirana je kako bi se spriječilo pogoršanje. Paralizirana je ispod struka - objavio je austrijski atletski savez.

“Nisam vidio snimku pada kire, a siguran sam da je ni neću pogledati” - Vlašić je bio šokiran

Mnogi atletiku smatraju bezopasnom dodajući: “Što se to strašno može dogoditi Usainu Boltu u utrci na 100 metara?”. Ili bacaču koplja?

- To je velika zabluda. Skok s motkom je izuzetno opasna disciplina. U ostalim disciplinama ozljede su lakše. Može vam, primjerice, puknuti mišić, možete pasti preko prepone, ali kad padate s visine od četiri, pet ili šest metara, onda je to druga stvar. Tu posljedice mogu biti kobne - objašnjava Joško Vlašić, bivši desetobojac te Blankin otac i trener.

Koliko je opasno najbolje je dočarao Ivan Horvat, hrvatski rekorder u skoku s motkom.

“Odlučujemo u samo jednoj sekundi hoćemo li odustati od skoka ili idemo” - Horvat skače s motkom

- Čuo sam za Kiru, ali je nikad nisam upoznao. Znate, ljudi vjerojatno nisu svjesni, ali nama je svaki trening potencijalna smrt. Skok s moje visine, a to je više od pet metara, može značiti ozbiljne ozljede, na kraju i gubitak života. Prije, dok su se koristile bambusove motke, skakači su umirali od ozljeda. Meni je svaki skok veliki rizik. Jednom sam i ja promašio strunjaču, ali nasreću, dočekao sam se na noge i iskrenuo sam oba gležnja. Ako je skakalište malo i usko, mogućnost ozljede je veća. Stoga izbjegavam mala skakališta. Ne želim na njih - kaže Ivan.

Kako bi skok bio siguran, potrebno je zadovoljiti niz komponenti.

- Mora biti pogođena težina, morate jako dobro poznavati ‘bubreg’, mjesto gdje se motka savija, morate pogoditi kutiju, a to nije lako. Zbog dimenzija je komplicirano za rukovanje. Ako bilo koji od faktora nije pogođen, možete nastradati. Na prvenstvu bivše države u Mariboru vidio sam kad je pukla motka, a ‘batrljak’ od motke ozljedio je skakaču trbušni zid. Malo je nedostajalo da mu ne probije tijelo - rekao je Vlašić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja