Obavijesti

Tech

Komentari 92

Otkrivamo koja su vozila na našim cestama najopasnija

Otkrivamo koja su vozila na našim cestama najopasnija
7

Najvećoj pogibiji se na cestama izlažu motociklisti. Iznenađujuće, odmah uz bok po opasnosti su im traktori, a vrlo opasni su i - bicikli. Najsigurniji su veliki kamioni

VIDEO

Općepoznato je kako su motocikli vrlo opasna vozila i da prilikom vožnje na njima valja biti iznimno oprezan. Nažalost, to potvrđuju analize prometnih nezgoda. Naime, statistički gledano, izgledi da će u prometnoj nezgodi poginuti vozač motocikla čak su sedam puta veći nego za vozača automobila. Prema podacima MUP-a za prošlu godinu, tako je u 1559 prometnih nezgoda s motociklima poginulo 49 ljudi ili 3,14 posto po nezgodi. U istom razdoblju bilo je 46.648 prometnih nezgoda s automobilima, u kolima je poginulo 195 ljudi, što u prosjeku iznosi 0,42 posto po nezgodi.

Odmah poslije motocikla, na drugome mjestu na ljestvici najopasnijih prijevoznih sredstava, nalaze se traktori, s visokim postotkom od 2,46 posto po nezgodi. Malo sigurniji, ali i dalje vrlo opasni, jesu bicikli s 1,60 posto poginulih po prometnoj nezgodi. Skuteri do 50 cm3 su (s 1,26 posto) sigurniji od bicikla. Naravno, najveća vozila su i najsigurnija, pa su na dnu ljestvice autobusi i kamioni s 0,14 i 0,08 posto te vlakovi i tramvaji, u čijim prometnim nezgodama, nasreću, uopće nije bilo smrtno stradalih.

Traktori 406 nesreća 2,46% poginulih

Alkohol i neoprez čine ih ubojitim zamkama

Vozači traktora najčešće stradavaju u prevrtanjima, od kojih su mnoga izazvana neoprezom ili im je “kumovao” alkohol. Traktor je spor i nestabilan, a vozači često nisu koncentrirani na vožnju, pa nisu rijetki slučajevi u kojima oduzimaju prednost drugim sudionicima u prometu.

Autobusi 714 nesreća 0,14% poginulih

Najsigurniji način putovanja na cestama

Autobus je velik, relativno spor, a njegovi vozači su uglavnom savjesni i koncentrirani profesionalci. Tako da su izgledi za pogibiju u autobusu zaista mali. Ipak, uvijek se događaju iznimke, primjerice 2012. je postotak bio osjetno viši zbog tragične nezgode češkog autobusa.

Motocikli 1559 nesreća 3,14% poginulih

Jurilice na dva kotača i dalje su pogubne

Najveći postotak smrtno stradalih na motociklima nije nikakvo iznenađenje. Motocikli su vrlo brzi, a njihovi vozači često voze nedopuštenom brzinom i guraju vozilo do samih granica. S druge strane, i vozači automobila morali bi biti oprezniji i obzirniji prema motociklistima u prometu.

Automobili 46.648 nesreća 0,42% poginulih

Odnose najviše života u prometu

Automobila je u prometu uvjerljivo najviše, pa oni i sudjeluju u uvjerljivo najviše nesreća i u njima je najviše poginulih. Ipak, prema statistici, auti su “četiri puta” sigurniji od bicikala i šest puta od traktora.

Kamioni 5052 nesreće 0,08% poginulih

Najveći i najteži ujedno su najsigurniji

Čista fizika - u sudaru velikog i teškog te malog i laganog deblji kraj izvlači onaj drugi. Vozači kamiona zato smrtno stradavaju samo u sudarima s drugim kamionima ili pri slijetanju s ceste.

Bicikli 1438 nesreća 1,60% poginulih

Mnogo su opasniji nego što većina misli

Bicikl je opasnije prometno sredstvo od malog skutera. Naravno, ovdje veliku ulogu igra i neodgovorno ponašanje njegovih vozača. Često krše propise, voze pijani i nemaju pravilno označene bicikle.

Mopedi 1112 nesreća 1,26% poginulih

Iznenađujuće sigurna vozila

Teško je to povjerovati, no statistički gledano, skuteri su među sigurnijim vozilima. Naime, izgledi da netko pogine u prometnoj nezgodi na skuteru “samo” su tri puta veći nego da pogine u autu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu