Obavijesti

Sport

Komentari 3

Reli električnih vozila protiče u beskonačnom punjenju auta...

Reli električnih vozila protiče u beskonačnom punjenju auta...
11

Od 11 sati na putu samo smo 5 proveli u vožnji. Ostatak vremena smo se dosađivali čekajući da se automobili napune. Slične probleme su imali i mnogi drugi timovi...

VIDEO

U tijeku je drugi dan relija električnih vozila Nikola Tesla. Riječ je o prvom natjecanju u Hrvatskoj ovog tipa. Zadatak natjecatelja je priječi više od 750 kilometara u tri dana u električnom automobilu. Utrka se održava na ruti između Rovinja, Otoka Krka, Zadra, Like, Plitvičkih jezera i Zagreba. Sudjeluje više od dvadeset električnih automobila, od prestižnih Tesle Roadstera, Tesle Modela S pa sve do Smarta, Mitsubishija i-MiEV i Nissana Leafa u kojem se natječe ekipa 24sata. Posebno zanimljive su kućne prerade Tica, AX-a i stare Bube koje također sudjeluju u okršaju s višestruko skupljim novim modelima.

Iako je naš tim jučer poslijepodne bio uvjeren da će na cilj u Njivicama na Krku stići prije mraka to se nije dogodilo. Kao i mnogi drugi automobili naš Leaf je na zasluženo punjenje stigao tek oko 23 sata. I to sa samo 7% preostalog kapaciteta baterije. Slične probleme su imali i mnogi drugi timovi, a sve je to posljedica vrlo dugog vremena punjenja električnih automobila. Od 11 sati na putu samo smo 5 proveli u vožnji. Ostatak vremena smo se dosađivali čekajući da se automobili napune. Na dosta veliku potrošnju je utjecao i vrlo zahtjevan brdoviti teren, pa je jedna posada u “kućnoj” preradi Jeepa Wranglera odustala u Opatiji gdje je kolona električnih vozila također izazvala veliko zanimanje mještana i turista.

Današnja dionica od Njivica do Zadra podjednako je dugačka no osjetno lakša pa za sada sve prolazi u redu. Dok ovo pišemo nalazimo se u Starigradu Paklenici gdje je Leaf nakon 160 pređenih kilometara zastao na kratkom nadopunjavanju baterije za preostalih četrdesetak kilometara do Zadra. Tempo je i dalje spor za sve osim modele Tesle koji bez problema prevale čitavu etapu velikom brzinom i bez punjenja.

Sutra je na programu “kraljevska etapa” od Zadra preko Smiljana i Plitvica do Zagreba u dužini od gotovo 350 km. S obzirom na punjenje automobila nekim će natjecateljima za to trebati možda i 20 sati.

Uskoro serijski elektro auto iz Hrvatske?

Na reliju sudjeluju i dva automobila hrvatskog Dok-Inga. Mali Loox, poznatiji po bivšem imenu XD privlači pažnju gdje god se pojavi, a etape završava uglavnom brže od serijskih automobila što mu svakako govori u prilog. Saznali smo da je i konačno prodan jedan Loox a kupac je zagrebački Fakultet elektronike i računarstva. Prema Vjekoslavu Majetiću, vlasniku Dok-Inga bliži se i serijska proizvodnja ovog automobila.

Punionica ipak ima, ali “u tragovima”

Tijekom relija ugodno smo se iznenadili u Labinu i Starigradu Paklenici gdje su postavljene javne punionice električnih automobila. Njihovo korištenje je za sada potpuno besplatno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja