Obavijesti

News

Komentari 9

Brodosplit: Postavili kobilicu za najveći jedrenjak na svijetu

Brodosplit: Postavili kobilicu za najveći jedrenjak na svijetu
9

Brod je predviđen za krstarenja, dug je 162 i širok 18,5 m, a imat će pet jarbola i jedra ukupne površine 6.347 kvadrata. Na pet paluba moći će boraviti 450 ljudi

VIDEO

U Brodosplitu položena je kobilica za najveći jedrenjak na svijetu, koji se radi po uzoru na  "France II" iz 1911. godine za kompaniju Star Clippers Ltd. iz Monaca. Brod je predviđen za krstarenja, dug je 162 i širok 18,5 metra, a imati će pet jarbola i jedra ukupne površine 6.347 kvadratnih metara. Na pet paluba moći će  boraviti 450 ljudi, od toga 300 putnika koji će biti smješteni u 150 luksuznih kabina, a o njima će skrbiti 150 članova posade za koju se grade 74 kabine. Ova grdosija s jedrima biti će luksuzno uređena, a odisat će atmosferom i uređenjem koji podsjeća na stare jedrenjake. 

 - Specifičnost broda su jedra koja će moći biti upravljana samo s nekoliko članova posade. Brod je isključivo namijenjen jedrenju, iako će imati dva potpuno neovisna motora električne propulzije. Na njemu će biti i sustav koji će se po prvi put uvesti u Hrvatskoj, a zove se "siguran povratak u luku". To je novost na našem tržištu, a zapravo znači da će sva ključna oprema na brodu biti udvostručena zbog čega je predviđena gradnja dvije strojarnice sa svim uređajima za proizvodnju električne energije i vode, te svih sustava goriva i maziva, kao i još jedan dodatni komandni most. Na brodu će praktički sve biti dvostruko, pa će se u slučaju bilo kakvog zatajenja, požara ili poplave bilo kojeg prostora ili zona na brodu moći vratiti u luku s udaljenosti od gotovo 2000 nautičkih milja što je, pak, najudaljenija točka od kopna na moru - pohvalili su se iz Brodosplita.

Predviđeno je da ovaj jedrenjak ima plovne karakteristike za sva svjetska mora, pa čak i po ledenim Arktika i Antarktika. Brzina broda  s jedrima će biti oko 16 čvorova, a predviđa se da će moći ploviti i do 20 čvorova uz odgovarajuće vremenske uvjete i spretnost posade. 

Jedrenjak vrijedi pola milijarde kuna

Predviđeno je da jedrenjak bude isporučen u prvoj polovici 2017. godine, a  vrijednost mu je oko pola milijarde kuna. Razmatra se i mogućnost gradnje i drugog jedrenjaka u Škveru za Star Clippers koji bi bio dvostruko skuplji. Sama kobilica koja je u srijedu postavljena izrađena je od čelika i teška 101 tonu. Dimenzije su joj 16,5 x 11 metara.

Star Clippers Ltd. prisutan je na europskom i američkom tržištu te je poznat po brodovima koji su vjerna reprodukcija klasičnih jedrenjaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...