Obavijesti

News

Komentari 129

Fiskalne su kase donijele čak 13 milijardi kuna više prometa

Fiskalne su kase donijele čak 13 milijardi kuna više prometa
1

Trgovci i automehaničari su prijavili najveću razliku od šest milijardi, a ne ugostitelji. Trgovina i popravak vozila i motocikala su prijavili 5,9 milijardi kuna veći promet

VIDEO

Zbog zatvaranja brojnih lokala na Jadranu i podacima o povećanom prometu, dosad se stvorila percepcija da su najveći “utajivači” poreza ugostitelji.

Ali prema podacima koje je u utorak objavila Porezna uprava, ispada da je njihova razlika zanemariva u odnosu na trgovinu i automehaničare. Ukupno je u svim djelatnostima prijavljeno 13 milijardi kuna više prometa. Ugostiteljstvo je prijavilo 1,16 milijardi kuna više prometa. Naspram toga, trgovina i popravak vozila i motocikala su prijavili 5,9 milijardi kuna veći promet. Iako se mnogi pitaju kakve veze ima trgovina na malo i veliko s mehaničarima, oni su statistički u istoj djelatnosti i Porezna ih zajedno iskazuje. Prema neslužbenim informacijama, većina od tih 5,9 milijardi otpada na trgovinu. Djelomično je povećanje prometa uzrokovano i ukidanjem nulte stope PDV-a na mlijeko i kruh, ali je jasno da su mnogi trgovci “lovili u mutnom”. Svjedoče to i kazne koje su pisane trgovačkim centrima, ali za razliku od ugostitelja, nitko nije zatvoren.

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec je inače dala naglasiti da će trgovina i biti jedna od glavnih meta inspektora.

- Idemo s Carinom u kontrolu veletržnica, tamo se događa veliki kriminal, nadzori se već vrše - rekla je upitana o fiskalizaciji na tržnicama i za prekupce.

Porezna je od siječnja, kada su krenule kontrole, ukupno obavila skoro 25.400 nadzora i utvrdila je više od 3.000 nepravilnosti. Skoro 600 objekata je privremeno zapečaćeno, a naplaćeno je još pet milijuna kuna kazni. Čavlović Smiljanec je najavila i da će za sve one koji su ove godine prijavili znatno veći prihod nego lani ići i u provjeru imovine.

Ako se utvrdi nesrazmjer između isplaćenih plaća i dobiti naspram stvarne imovine vlasnika. Već sljedeći mjesec bi inače trebale biti donesene izmjene zakona koji će omogućiti objavu onih kojim je Porezna već utvrdila takav nesrazmjer. Do kraja srpnja su donijeli čak 514 takvih rješenja i naložili plaćanje čak 254 milijuna kuna poreza. Ako je to iznos poreza, iznos koji nije prijavljen je barem tri puta veći. I stupovi srama daju određeni učinak, pa je u nešto više od godine dana naplaćeno 472 milijuna kuna duga. Od same fiskalizacije, država očekuje 1,5 milijardi kuna poreza, a planirali su pri uvođenju “tek” 500 milijuna više. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.