Obavijesti

News

Komentari 154

Nove iskre zbog franka: Sudac bankama opet očitao lekciju

Nove iskre zbog franka: Sudac bankama opet očitao lekciju
5

U nastavku suđenja odvjetnici banaka pobunili su se zbog svjedočenja Ivane Cigrovski (30), no sudac Radovan Dobronić ih je opomenuo i ispričao se svjedokinji

VIDEO

Ne prekidajte neprestano svjedočenja i ne govorite svi u isto vrijeme! Od sada dižite ruku kada želite nešto reći, upozorio je mirnim, ali autoritativnim tonom sudac Radovan Dobronić odvjetnike banaka. Na početku ročišta u srijedu u sporu s Potrošačem i Udrugom Franak pobunili su se zbog svjedočenja Zagrepčanke Ivane Cigrovski (30).

- Ona je tek sudužnik kredita, a korisnik je njezin sada već bivši suprug. Jedino je njezin suprug mogao imati sva saznanja vezana za ugovor - uvjeravao je suca jedan od odvjetnika Hypo banke, Zlatko Knezović. 

Glasna je bila i njegova kolegica Mirjana Borić: Tražimo da se prekine daljnje saslušanje! Ovo je neprihvatljivo!, dovikivala je sucu.

Sudac ipak dopustio svjedočenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, Dobronić je dopustio svjedočenje jer Cigrovski nakon rastave od supruga, u podjeli bračne stečevine preuzela kredit vezan valutnom klauzulom uz švicarski franak, sama ga plaća, a uz to živi u stanu u Hoto vilama zbog kojeg su kredit skupa podigli. Dok se Cigrovski prisjećala odobravanja zaduženja u banci, razgovora o povoljnim kamatnim stopama kredita u švicarcima, spomenula je i kako ih je bankarica u poslovnici dočekala sa šampanjcem, odvjetnici su reagirali s podsmjehom. Sudac ih je ponovno oštro upozorio.

- Suzdržite se od komentara gestama i mimikom - rekao je. U njemu je sve zakuhalo tek nakon pitanja odvjetnika Hypo banke postavljenih svjedokinji. 

- Je li vam uz ponudu kredita u švicarcima bila uručena i ponuda kredita vezanih za euro? - pitali su. Odvjetnici su izričito tražili konkretan odgovor, no svjedokinja je neprestano ponavljala kako je dobila hrpu papira i reklama. Odvjetnici su pojačali ton postavljanja pitanja: Svjedokinja mora po zakonu odgovarati na naša pitanja!, a u sucu je zakuhalo:

- Koliko još imate pitanja? - upitao je. 

Odvjetnici: 20-ak. 

- Neću to moći dopustiti. Nećemo do unedogled. Vršite pritisak da svjedoci kažu ono što želite - rekao je sudac.

Odvjetnici: Mi inzistiramo na postavljanju pitanja!

Svjedokinja: Ne osjećam se ugodno. Snizite ton, molim vas.

- Slažem se. Svjedok je neutralan, a s obzirom na to da gospođa uredno plaća svoje rate, banka na neki način živi od nje. Ne zaslužuje ovakvo ponašanje. Zabranjujem daljnja pitanja - rekao je sudac i ispričao se svjedokinji u ime suda zbog takvog tretmana. 

Svjedok: Banke su mogle predvidjeti rast

Protiv Hypo banke svjedočio je i Goran Aleksić (48) iz Zaprešića, koji se i prilično potrudio saznati od banke zašto mu je u kojem trenutku mijenjala kamatne stope. 

- Podignuo sam 2007. kredit u kunskoj protuvrijednosti od 315.000 kuna s akcijskom kamatnom stopom od 4, 2 posto za prvih šest mjeseci. Nakon toga sam i dalje imao akcijsku stopu, ali za mlade, od pet posto. Kasnije je rasla jedino zbog interne odluke banke, do 6, 2 posto - govori Aleksić. 

Slao im je i upite u kojima traži smanjenje kamatne stope i pita o izvoru sredstava koji je banka imala za njegov kredit. Odgovaraju mu kako je dovoljno informiran o svom kreditu i upućuju na štivo o Metodologiji izračuna kamatnih stopa u kreditiranju građana. Kad je Aleksić sam pomoću formule pokušao izračunati kamatne stope, onda su mu odgovorili da se taj način izračuna ipak ne odnosi na njega. 

- Kad sam ušao u banku bio sam laik za financije, banka me trebala upozoriti na neke specifičnosti, na stvarni rizik rasta tečaja franka - govori Goran. Smatra da su stručnjaci u banci ipak mogli predvidjeti rast tečaja franka.

- Ni u snu nisu mogli zamisliti da će ovako rasti, ali sam rast su mogli predvidjeti - tvrdi.

'Nitko mi je nije pojasnio način izračuna promjene kamata'

Zubna protetičarka Andrea Melita Raizner (37) iz Pule, nakon rastave također otplaćuje kredit u OTP banci kojeg je sudužnik. 

- Digli smo 149.000 CHF (703.000 kuna) za adaptaciju stana i kako bi zatvorili manje kredite koje smo do tada imali. U sedam godina banci sam platila 434.000 kuna, a sada sam dužna još 754.000 kuna. Od plaće mi više ne ostaje ništa, a dva stana, moj i majčin su pod hipotekom. Tražim način odgode kredita jer ovako više neću izdržati - kaže Andrea. Kao i Goranu, način izračuna promjene kamatnih stopa nitko joj nije objasnio. 

- Smatrala sam da dio o promjenjivosti kamatnih stopa služi bankama kao zaštita ako se tečaj bude značajnije mijenjao, a ne da će tu odredbu ovako koristiti - govori.

Slična je situacija i u pulskoj obitelji Vukmanov Šimokov. 

- Rata mi premašuje primanja, da nije punice, njezinih apartmana i ručka ne znam kako bi živjeli, i tako bi trebali još 23 godine. To je neodrživo - govori Slavko (41), otac dvoje djece. Rata mu je s oko 4000 kuna porasla na više od 7000. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u