Obavijesti

News

Komentari 31

Javni dug nam i dalje raste: Iznosi čak 224,6 milijardi kuna

Javni dug ima sve veći udio u BDP-u, te je u prvom tromjesečju iznosio 68 posto BDP-a, iako ne bi smio prelaziti 60. Iz HGK su upozorili da bi se mogao i povećati

VIDEO

Javni dug Hrvatske narastao je na kraju lipnja za 26,9 milijardi kuna ili 13,6 posto više nego prošle godine u istom mjesecu te sada iznosi 224,6 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Hrvatska gospodarska komora poručila je da je to nastavak tendencije dugoročno neodrživog rasta duga prouzročena potrebom financiranja visokog proračunskog deficita, kao i refinanciranja dospjelih zaduženja. Zbog toga je inozemna komponenta duga na godišnjoj razini porasla za 16,6 posto, a domaće za 12. 

Iz HGK su kazali i kako dominantnu ulogu u formiranju duga opće države ima središnja država, s 97,7 posto ukupnog duga, na lokalnu državu otpada tek 2,3 posto, dok je dug fondova socijalne sigurnosti u tim okvirima praktički zanemariv, 0,6 milijuna kuna. 

Na godišnjoj razini, u lipnju je dug središnje države povećan za 13,3 posto, dug lokalne države za 26,6 posto, dok je dug fondova socijalne sigurnosti smanjen za 53,3 posto, javlja HRT. 

Kako bruto domaći proizvod (BDP) pada, a javni dug raste, dolazi do sve većeg udjela tog duga u BDP-u, zbog čega je on u prvom tromjesečju iznosio 68 posto BDP-a, odnosno 221,8 milijardi kuna, iako maastrichtski kriteriji nalažu da iznosi maksimalno 60 posto. U drugom je tromjesečju javni dug porastao za 2,8 milijardi kuna u odnosu na prethodni kvartal, dok je BDP pao 0,3 posto na kvartalnoj razini, a 0,8 posto na godišnjoj razini.

Iz HGK su istaknuli da se dug opće države od 2009. kreće neodrživom putanjom koju su i tijekom prošle godine obilježile dvoznamenkaste međugodišnje stope rasta. 

Smatraju da bi Procedura obuzdavanja prekomjernog proračunskog manjka (EDP) mogla ublažiti pritiske na daljnji rast duga opće države, ali ga ni ona ne bi mogla zaustaviti. 

Upozorili su i da će se udio duga opće države u BDP-u dodatno povećati primjenom statističke metodologije ESA 2010, s obzirom da ona proširuje obuhvat subjekata koji ulaze u obračun duga opće države, prenosi HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.