Obavijesti

News

Komentari 92

Legalizacija zatvorene lođe koštat će vas i do 3000 kuna

Legalizacija zatvorene lođe koštat će vas i do 3000 kuna
1

Iako je riječ o dosta velikom iznosu za jedno kućanstvo, ako ima nekoliko vlasnika stanova u istoj zgradi s istim problemom onda bi mogli čak i prepoloviti taj iznos

VIDEO

Za legalizaciju svih bespravno sagrađenih objekata krajnji je rok 30. lipanj. Ne treba reći kako je zanimanje iznimno veliko, pa su tako, primjerice, građani Osječko-baranjske županije, uključujući tu grad Osijek, s posljednjim danom 2012. podnijeli više od 1.500 zahtjeva za legalizaciju. 

No, u posljednje vrijeme pojavljuje se sve veći broj upita vlasnika stanova u višestambenim zgradama koji su bez ikakvih dozvola zatvarali lođe ili balkone i time si povećavali zatvoreni stambeni prostor. 

Koliko košta legalizacija zatvorene lođe u Osijeku, Glas Slavonije je pokušao izračunati u suradnji s jednim osječkim projektnim uredom. Vlasnik bi u prvom redu trebao imati dokumentaciju o zgradi, i to njezin projekt i građevinsku dozvolu. Ako krenemo redom - od toga da zgrada nije ucrtana u katastarski plan, što je primjerice slučaj s većim dijelom Sjenjaka, onda je najskuplji dio izrada geodetskog snimka koja stoji od 1.500 do dvije tisuće kuna.  

Ako je zgrada ucrtana u katastru, tada je potrebna kopija katastarskog plana, čije ishođenje stoji 70 kuna. Zatim vlasnik mora platiti naknadu za zadržavanje nelegalno izgrađenog objekta koja je (minimalna) 500 kuna te komunalni doprinos za dograđeni dio. Doprinos se obračunava prema volumenu pa primjerice za lođu od pet četvornih metara volumen nakon preračuna iznosi deset prostornih metara. Koliko će komunalnog doprinosa platiti vlasnik lođe, ovisit će o gradskoj zoni u kojoj živi, a to može biti 45, 60 ili 80 kuna po prostornom metru. Za lođu vlasnik još mora platiti i vodni doprinos koji je u Osijeku 7,5 kuna po prostornom metru. 

Ukupno bi troškovi legalizacije zatvorene lođe mogli i premašiti tri tisuće kuna, no ako ima nekoliko vlasnika stanova u istoj zgradi s istim problemom onda si mogu značajno smanjiti troškove tako da zajedno zatraže izradu geodetske snimke te podijele troškove njezine izrade. 

U tom slučaju ukupni iznos mogao bi biti i prepolovljen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.