Obavijesti

News

Komentari 54

Lijekovima istječe rok, a Vladu Imunološki uopće ne zanima

Lijekovima istječe rok, a Vladu Imunološki uopće ne zanima
3

ROK ISTJEČE: Vladu više imunološki uopće ne zanima, a skupocjenim lijekovima je rok trajanja svakim danom sve kraći. Država se, očito, odriče milijuna kuna

VIDEO

Na skladištu Imunološkog zavoda u Zagrebu stoje neiskorišteni lijekovi vrijedni 11 milijuna kuna! Svakim je danom kraći rok trajanja dragocjenim krvnim derivatima, albuminu i imunoglobulinu.

- Proizveli smo ih u vrijeme dok smo čekali da državna Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odluči hoće li nam produljiti dozvolu za proizvodnju. Bili smo uvjereni da ćemo od države tu dozvolu dobiti, ali to se nije dogodilo. Država je sama te lijekove proglasila ilegalnima i odrekla se više od milijun eura!

Kaže nam to dobro upućeni izvor s Imunološkog zavoda u kojem radnici nisu primili plaće za rujan i kolovoz. Sindikalisti su najavili da će uskoro i u štrajk jer ne znaju kakva će biti sudbina Zavoda. U međuvremenu ne mogu prodati lijekove od 11 milijuna kuna ni jednoj bolnici pa ih one moraju kupovati od stranih proizvođača. I to po puno skupljoj cijeni. A dozvolu za proizvodnju krvnih derivata izgubili su ne zato što proizvodi ne valjaju, nego zato što ih rade na zastarjeloj tehnologiji.

- Ali konačni rezultati i testiranja pokazuju da su naši lijekovi i dalje dobri - kaže nam naš izvor.

Doznajemo i da je ministar zdravlja Siniša Varga dao naputak HALMED-u da ponovno izađe na teren te provjeri laboratorije i proizvodne pogone Imunološkog ne bi li im ipak izdali barem privremenu proizvodnu dozvolu. Zato na Zavodu upravo ušminkavaju svoje pogone kako bi mogli Agenciju pozvati u inspekciju. Mučnu situaciju s Imunološkim trebao bi konačno razriješiti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, pod čijom su nadležnošću.

- Krenuli smo s dobrom voljom rješavati problem iako oni po prirodi i nisu u nadležnosti Ministarstva gospodarstva. Konačni prijedlog o tome kako će se odabrati strateški partner i privatizirati već je gotov. Poslan je svima koji se o tome trebaju očitovati, ali istina je da je sve pomalo zapelo. Nisam siguran postoje li partikularni interesi u tome. No nećemo odstupiti od toga da se proizvodnja zadrži u Hrvatskoj jer je to strateški interes zemlje - poručili su nam iz Ministarstva gospodarstva.

Doznajemo i da se pokušava pronaći rješenje za isplatu plaća za rujan i kolovoz. Špekulira se i da bi HZZO, koji je i većinski vlasnik Zavoda, mogao posuditi novac za otkup dijela lijekova. Tako bi se privremeno moglo skupiti i za plaće.

U ministarstvu su potvrdili i da se pokušavaju dobiti privremene dozvole za rad kako bi mogli podignuti proizvodnju te sami sebe financirati dok se ne odabere kupac Imunološkog zavoda i završi priča s privatizacijom. Zasad nešto novca dobivaju od proizvodnje virusnih cjepiva, koje čak i izvoze. Jedino za njih imaju dozvolu za proizvodnju. No i ona istječe krajem iduće godine. Upravo je najveća financijska vrijednost Imunološkog zavoda u sojevima virusnih cjepiva. Sojeva su se mnoge farmaceutske tvrtke pokušavale dokopati jer je riječ o najboljem cjepivu za ospice na svijetu.

‘I zmijski protuotrov propada, a bolnice tvrde da ga nema’

Jedan se čitatelj prošlog vikenda požalio redakciji da su ga iz zagrebačke bolnice poslali doma nakon što ga je ugrizla riđovka. Rekli su mu da nema protuotrova.

U Imunološkom se čude:

- Ali nas još nitko nije zvao da im pošaljemo nove doze! Na skladištu imamo dosta protuotrova za čitavu 2015. godinu - kaže nam naš sugovornik sa Zavoda.

A ako ponestane domaćeg protuotrova, morat ćemo ga kupovati iz Francuske koja jedina, uz Hrvatsku, proizvodi protuotrov. No njihova doza stoji 3800 kuna. Istodobno, naš domaći protuotrov stoji manje od 200 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.