Obavijesti

News

Komentari 40

Na prosvjed Udruge Franak u Zagrebu došlo je 20.000 ljudi

Na prosvjed Udruge Franak u Zagrebu došlo je 20.000 ljudi
7

Iz Udruge poručuju kako će opet organizirati masovni prosvjed ako prozvani ne odluče djelovati. Istaknuli su da i dalje žele ostavku guvernera Borisa Vujčića

VIDEO

Na masovnom prosvjedu Udruge Franak okupilo se oko 20.000 prosvjednika, a pridružili su im se još i prosvjednici koji su ih čekali na Trgu bana Josipa Jelačića i ispred Hrvatske narodne banke, prema službenim podacima policije. Dodaju kako je ovaj prosvjed bio uspješan u organizaciji te kako je to prvi prosvjed koji se odvijao na četiri lokacije i prvi koji je uz tako velik broj prosvjednika prošao bez ikakvih nereda.

Željko Lukunić/PIXSELL

- Građani su napokon shvatili da moraju samostalno početi poduzimati radnje i prema institucijama i prema HNB-u te pokazati poslovnim bankama da je dosta njihovog nezakonitog poslovanja i lihvarenja koje traje već godinama. Hrvatska narodna banka ne štiti interese dužnika već štiti interes poslovnih banaka. Građani su danas odlučili reći da je tome dosta - izjavila je voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić.

Prosvjed su došle podržati i udruge iz susjednih država koje se bore s istim problemom, Udruga Švicarac i Udruženje Franak iz BiH te Efektiva iz Srbije.

Marko Lukunić/PIXSELL

Građanima se na Trgu dr. Franje Tuđmana obratio i Ivan Kontrec koji je naglasio kako je njihov glavni zahtjev ostavka guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića te kako i dalje ostaju pri svojih pet zahtjeva koje su postavili pred Vladu Republike Hrvatske i HNB. Prosvjednici su, nakon održanih govora, Ilicom krenuli prema Trgu bana Jelačića gdje su se, zajedno s građanima koji su ih na trgu čekali, uputili prema Vladi RH i HNB-u gdje su poslali poruku kako je krajnje vrijeme da poduzmu konkretne mjere kako bi zaštitili građane i stavili njihov interes ispred interesa banaka koje su nezakonitim poslovanjem te iste građane dovele do ruba egzistencije.

- Udruga Franak pozdravlja potez premijera Milanovića u privremenom zamrzavanju tečaja koji je napravio prije više od tri mjeseca. Međutim, nakon četiri godine potpune blokade imovine i bezizlazne situacije dužnika u švicarskim francima, očekujemo aktivan angažman i Vlade i Sabora u konačnom rješenju - javljaju iz Udruge. Dodaju kako u posljednjoj saborskoj raspravi, donesena su dva zakona koja štite interese banaka, dok o trajnom rješenju u interesu građana RH nije bilo ni govora. Zamrzavanje tečaja dogodilo se prije tri mjeseca, pa taj jedini Vladin korak u smjeru građana moraju protumačiti kao kupovanje socijalnog mira i odgađanje suočavanja s nezakonitim i protuustavnim poslovanjem banaka do poslije izbora. 

Željko Lukunić/PIXSELL

- Mjera o fiksiranju kamate na 3,23 posto za veliku većinu dužnika bila bi nepotrebna kad bi država natjerala banke da poštuju Zakon o obveznim odnosima, Zakon o potrošačkom kreditiraju 11a i presudu Visokog trgovačkog suda. Po sili zakona, većina dužnika plaćala bi kamatu između 2 i 2,5 posto - objašnjavaju predstavnici Udruge Franak.

Poručuju kako će opet organizirati masovni prosvjed ako prozvani ne odluče djelovati te se zahvaljuju mnogobrojnim pojedincima, udrugama i tvrtkama koji su prepoznali rad Udruge i doprinijeli u organizaciji prosvjeda na bilo koji način. Dodaju kako su ovim prosvjedom ujedinili sve nezadovoljne građane  i da neće stati u prozivanju odgovornih za ovaj problem sve dok ne vide rezultate njihova djelovanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je