Obavijesti

News

Komentari 74

Nema dogovora u CA: Piloti i stjuardese štrajkaju i u srijedu

Nema dogovora u CA: Piloti i stjuardese štrajkaju i u srijedu
4

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da zbog nedavnog masovnog bolovanja u Croatia Airlinesu otkaza neće biti, jer za to nema zakonskih uvjeta

VIDEO

Tri sindikata koji okupljaju dio osoblja Croatia Airlinesa, Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, u utorak u 6 sati započeli su štrajk, a tijekom dana jedino je Sindikat zemaljskog osoblja postigao dogovor s Upravom Croatia Airlinesa. 

Sindikat kabinskog osoblja pregovore je s Upravom završio oko 18 sati nakon kojeg su rekli da dogovora nema. 

Jedini je dogovor da se sutra nastavlja razgovor. Plaće su bile glavno pitanje, na koje sindikati ne pristaju ustuknuti. Pozivaju sve sindikate u zemlji na štrajk solidarnosti. U srijedu će im se priključiti dio radnika zagrebačkog Holdinga, te kontrolori leta, a imaju naznake da će se im još četiri ili pet sindikata priključiti. 

Poslali su na adrese 200 tvrtki pozive na štrajk solidarnosti jer je ovo, kako kažu, borba za radnička prava. Kažu da su im kompromisi nuđeni, ali razlike je tolika da je nepremostiva. 

Još oko 16.30 sati s razgovora s Upravom CA bez dogovora izašli su i predstavnici sindikata pilota. 

- Prevelika je razlika bila između naših očekivanja i onoga što su nam ponudili. Nastavljamo štrajk, a sutra ćemo opet nastaviti s razgovorima - rekao je predstavnik sindikata pilota Zoran Bilić. 

Uprava je naglasila i kako su zasad samo najavili otkaze za 42 stjuardese i stjuarda, no niti jedan član kabinskog osoblja nije dobio otkaz. Konačnu odluku o otkazima će, kažu, donijeti na temelju izvještaja HZZO-a i mišljenja Radničkog vijeća.

Kučko: Sindikati ne govore istinu 

Predsjednik uprave Krešimir Kučko, Zlatko Širac, član uprave i Zoran Markovina, voditelj pregovaračkog tima održali su konferenciju za medije.

Od ukupno šest sindikata CA, četiri su potpisala kolektivni ugovor i praktički nisu ni bili u štrajku. Današnjim štrajkom pogođeno je 900 putnika, što je manje od 20 posto. Dio letova obavljen je posadom CA, a jedan dio unajmljenim zrakoplovima ili letovima partnerskih kompanija.

- Konferencijom ćemo pokušati pokazati netočnost napisa u medijima koji dolaze od dijela sindikata koji nisu potpisali ugovor - rekao je Kučko.

Izjavio je i da su djelatnici upoznati s programom restrukturiranja i da je to jedini put kojim kompanija može ići.

- Prvi kvartal bio je najuspješniji u povijesti ove kompanije - rekao je predsjednik uprave CA, u kojem su prihodi povećani za 1 posto, a na kraju godine očekuju pozitivno poslovanje.

- Čekamo očitovanje Ministarstva zdravstva o tome što se dogodilo 1. i 2. svibnja kada je jako puno naših radnika uspjelo dobiti bolovanje i kako postupati u takvim slučajevima. Konačnu odluku o tome hoće li stjuardese koje su tada otišle na masovno bolovanje dobiti otkaz ili ne, donijet ćemo čim nas Ministarstvo i radničko vijeće izvijeste o rezultatima svoje istrage - rekao je predsjednik Uprave CA.

- Piloti CA rade manje vremena za viša primanja od konkurencije u regiji. Prosječni godišnji nalet je 59 posto od zakonski dozvoljenog naleta. Mi ne možemo garantirati godišnji odmor u sezoni jer ova tvrtka funkcionira na sezonskom principu. Prosječno primanje kabinskog osoblja je 9.500 kn i u zadnje dvije godine je narastao za 44 posto. To je bilo zbog kupovine socijalnog mira, što više nije prihvatljivo. Prijepori sa sindikatom pilota manji su nego jučer - rekao je Kučko.

Ministar: Niskobudžetne kompanije jedva čekaju da CA poklekne 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pozvao je štrajkaše na razum i pregovore kako ne bi ugrozili materijalnu stabilnost Croatia Airlinesa i tako tvrtku doveli do bankrota. Ministar je rekao kako se velik broj niskobudžetnih aviokompanija prijavio za pravo na koncesiju za letove i da jedva čekaju da hrvatski gigant Croatia Airlines uoči turističke sezone poklekne pod teretom krize kako bi preuzeli dio letova.

- Država nije spremna na ustupke, jer ih ne može biti. Zato pozivam sindikate na razum i racionalnost te da prihvate ponudu Uprave, iza koje ja kao resorni ministar u potpunosti stojim. Postoji samo jedan plan, plan restrukturiranja, inače će kompanija ići u bankrot. Neće biti ni prva ni zadnja - rekao je Hajdaš Dončić u tijekom posjeta Zadru.

'Stjuardese neće dobiti otkaze'

Gostujući u Dnevniku Nove TV , ministar je rekao da zbog nedavnog masovnog bolovanja u Croatia Airlinesu otkaza neće biti, jer za to nema zakonskih uvjeta.

Za srijedu otkazali 22 leta

Za letove u srijedu ukupno je predbilježeno oko 5500 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju može osjetiti oko 900 putnika, dakle oko 16 posto. Otkazana su 22 leta. Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova možete pronaći OVDJE


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.