Obavijesti

News

Komentari 149

Novi gastarbajteri: Sve više građevinara odlazi u Njemačku

Novi gastarbajteri: Sve više građevinara odlazi u Njemačku
1

Iako se na Zavodu za zapošljavanje nalazi 26.000 nezaposlenih radnika građevinske struke, hrvatske tvrtke ne mogu naći kvalificiranu radnu snagu s iskustvom

VIDEO

Jave nam se ljudi bez iskustva i samo žele ispuniti obvezu prema burzi rada. Teško je naći kvalificiranog radnika. Unatoč 292.300 nezaposlenih, priča to Boris Žitnik, vlasnik male građevinske tvrtke Graditeljstvo Žitnik iz Zagreba. Nakon velikog pada građevinskog sektora očekivala bi se suprotna slika - da je tržište prepuno radnika u građevinarstvu.

- Nekad smo imali do 12 zaposlenih, a sada nam povremeno za adaptacije kuća treba kvalificirana radna snaga. Oglasimo slobodna radna mjesta, ali nam se ponekad javi netko ili često nitko - kaže Žitnik. Prema njegovu iskustvu, većina onih stručnijih otišla je raditi u inozemstvo. Čak su i neki njegovi bivši radnici sada razasuti po zemljama EU, uglavnom Njemačkoj. Službena statistika ne govori tako jer je građevinara s iskustvom 26.300. Ali jučer su na burzi tvrtke tražile više od 200 osnovnih građevnih zanimanja.

- To je ta razlika između stvarnog života i statističkih brojki. Nema baš previše ni onih priučeno kvalificiranih koji su voljni raditi - govori Zdenko Karakaš, direktor Udruge poslodavaca u graditeljstvu. On potvrđuje da je tvrtkama izuzetno teško naći kvalificiranog radnika voljnog raditi u Hrvatskoj. Radi se ponajprije o zidarima, armiračima, tesarima i betoniračima. Dok je prosječna plaća u građevinarstvu oko 4500 kuna, oni mogu zaraditi i do 6000 kuna. Ali i to je malo za one koji uspiju u Njemačkoj zaraditi puno više i onda se nakon dva-tri mjeseca vrate u Hrvatsku. Karakaš napominje i da je u krizi koja je odnijela oko 30.000 radnih mjesta u građevinarstvu, procvao rad na crno. Uz to, mnogo je obrta koji su propali i samo prešli u sivu zonu.

- Zato baš i nije bilo često prosvjeda građevinskih radnika. Oni su fleksibilni i snađu se. Ili odu u inozemstvo ili rade kod nas na crno - objašnjava Karakaš.

Poseban problem je što, za razliku od brojnih nepotrebnih struka, mladi ne upisuju škole za građevinska zanimanja. Umjesto 2500, školujemo ih tek 300 godišnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...