Obavijesti

News

Komentari 328

Novi val poskupljenja: 'Čudno je da je Vlada nezainteresirana'

Novi val poskupljenja: 'Čudno je da je Vlada nezainteresirana'
4

Iako iz Vlade još nema službenog očitovanja o tome hoće li reagirati i utjecati na cijenu goriva, Radimir Čačić kaže kako je prostor za intervenciju države minimalan

VIDEO

Ako gorivo u utorak doista poskupi kako se špekulira to će značiti da će građani morati izdvojiti čak 70 kuna više za prosječan spremnik goriva eurosuper 95. Stručnjak za energetiku Branimir Molak kaže kako je tragično da nam cijenu naftnih derivata, ali i plina, određuju Mađari. Nadovezao se i na poskupljenje struje.

- Nema nikakvih razloga za poskupljenje energenata jer u svijetu lani nisu poskupjeli. Prodajne cijene energenata moraju biti usklađene s kupovnom moći građana i svaka država mora kontrolirati cijenu - kaže Molak. Slaže se da se cijene goriva i energenata dižu kako bi se punio državni proračun jer je država rasprodala sve ostalo što bi moglo donositi zaradu. 

Bivši HDZ-ov ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je kako je Vlada već trebala reagirati na poskupljenje goriva.

- Čudno je kako je Vlada potpuno nezainteresirana za činjenicu da energenti poskupljuju, a posljedica svega toga će sasvim sigurno biti i val poskupljenja - rekao je Popijač, prenosi Dnevnik.hr.

Iako iz Vlade još nema službenog očitovanja o tome hoće li reagirati i utjecati na cijenu goriva, prvi potpredsjednik Radimir Čačić kaže kako je prostor za intervenciju države minimalan.

- Radi se o svega 10 lipa - objasnio je Čačić i dodao da će intervenirati tek kada cijena benzina premaši 12 kuna po litri. 

Ekonomski analitičar prof. Luka Brkić također tvrdi da Vlada ima vrlo malo manevarskog prostora. Za Media Servis je izjavio kako se protiv rasta troškova života treba boriti konkurentnijim hrvatskim gospodarstvom. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ne slaže se. On smatra kako Vlada mora reagirati smanjivanjem trošarina na goriva. Također, dodaje kako imaju u rukama i nadzor za poskupljenje struje i plina.

- Njezina regulatorna agencija odobrava ili ne odobrava to poskupljenje. U ovom trenutku trebalo bi sve učiniti da se to poskupljenje ne dogodi - kazao je Sever za Media Servis.

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske smatra da je ovo bio smišljen udar na cijene od strane Vlade. 

- Vlada je mogla kontrolirati cijene nafte, struje i plina, prema tome sve što se u toj cijeni događa je politika Vlade, a to nije ona politika koju su proklamirali prije izbora - izjavio je Jakuš za HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 328
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca