Obavijesti

News

Komentari 76

Obmanuli ih? ''Bankari nam nisu objasnili rizike kredita''

Obmanuli ih? ''Bankari nam nisu objasnili  rizike kredita''
3

Svjedočio je Zagrepčanin Eugen Dobrić koji je rekao kako je sa zaručnicom otišao u banku gdje su im savjetovali kredit vezan uz švicarce, s najmanjom kamatom

VIDEO

Na Trgovačkom sudu u sporu Potrošača i Udruge Franak protiv banaka svjedočio je Zagrepčanin Eugen Dobrić (36).

Ondašnja zaručnica, danas supruga, i on 2007. su dignuli dva kredita vezana valutnom klauzulom uz švicarac. Danas na račun RBA mjesečno isplaćuju 9000 kuna. Kao i raniji svjedoci, Dobrić je objasnio da je u banku ušao kao obični potrošač, bez znanja o kamatama, tečajevima, klauzulama, makroekonomiji.

- Živjeli smo u podstanarstvu, imali pristojne plaće. Našli smo prekrasan stan. Na prvom razgovoru bankarica nam je savjetovala kredit vezan za švicarce. Bio sam honorarac, pa je takav kredit bio najjednostavniji odabir, a i kamate su bile najmanje. Naglasila je da, ako bude problema, imamo pravo na konverziju u euro. ‘Švicarac je stabilan, a i bankama nije u interesu uništavanje mladih’, govorila je. Činila se iskrena - prisjeća se Dobrić. Uz to preporučila im je da ne uzmu dva kredita. Iznos koji im je trebao bio bi previše na jedan honorar, pa se i procedura oko izdavanja kredita mogla oduljiti.

- Banka mi je isplatila 409.000 kuna, kao i supruzi. Koliko su nelogično radili, pokazuje i podatak da je kamatna stopa na oba kredita u prva četiri mjeseca narasla s 4,95 na 5,45 posto. Na ženin kredit je rasla i kad je moja stagnirala. U osam mjeseci bila je i 5,95 posto - govori Dobrić. Kad je tečaj franka počeo divljati, 2010. od bankarice je zatražio informaciju o konverziji u euro. Izračunom je zaključio da bi tad pristao na nešto suludo. Iako je plaćao tri godine kredit, iznos bi bio kao da nije platio nijednu ratu.

- Bankarica je ponovila da se još malo strpimo, da će banka smisliti rješenje - prisjeća se Dobrić. Danas imaju bebu, žive od danas do sutra.

- Kad nam sjedne kredit na naplatu pri kraju mjeseca, kažemo: ‘Hvala Bogu, još ga imamo čime platiti, ali dokad’ - pita se. Banci je samo Eugen već otplatio 270.200 kuna, a još je dužan glavnice 67.150 CHF (više od 400.000 kuna).

Banke: Sud, spominjući nagodbu, sugerira da smo mi jedini krivci

Predstavnik RBA je na ročištu prigovorio na Dobrićev iskaz u kojem navodi da ga je banka nagovarala da uzme kredit u CHF i da ga nije informirala o rizicima. Svjedok je ponovio kako u banci nije dobio konkretan izračun kako bi se promjena tečaja i kamatnih stopa mogla odraziti na njegov anuitet. PBZ je u prošlom ročištu u podnesku kritizirao način na koji se provodi spor. Smatraju da tužbeni zahtjev nije jasno postavljen, da zapisnici ne prikazuju što se zbiva na parnici, da je sudac sugerirao nagodbu i da javnost dobiva poruku kako su banke krive te da im je bolje da se nagode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.