Obavijesti

News

Komentari 378

Slučaj 'Franak': Građani su na sudu pobijedili osam banaka!

Slučaj 'Franak': Građani su na sudu pobijedili osam banaka!
11

Presuda: Banke moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatu. Do preplaćenog novca građani mogu privatnim tužbama

VIDEO

U četvrtak je sudac Radovan Dobronić na Trgovačkom sudu u Zagrebu objavio nepravomoćnu presudu u 'Slučaju Franak'. 

Kako je sudac tijekom čitanja presude bankama objasnio, povrijedili su kolektivna prava i interese potrošača, u ugovorima su primijenili nepoštene i ništetne odredbe, nisu u cijelosti informirali i potrošače, radili su suprotno Zakonu o potrošačima i Zakonu o obveznim odnosima, nisu pojedinačno pregovarali. Također, banke su samovoljno mijenjale kamatne stope, a posljedica svega je neravnoteža obveza banaka i građana.

Tužitelju banke moraju platit 441.875 kuna zbog sudskih troškova. 

U nepravomoćnoj odluci stoji da banke moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Sud je bankama zabranio da tako više postupaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Banke bi, nakon pravomoćnosti presude, u roku od 60 dana trebale primijeniti novi izračun. 

Ukoliko presuda postane pravomoćna, građani neće automatski dobiti povrat novca. Obzirom da je sud odlučio u korist građana, oni imaju pravo pojedinačnim tužbama tražiti povrat preplaćenog novca.

Na izricanju presude je 15-ak članova Udruge Franak koji su, očekivano, zadovoljni i jako dobro raspoloženi. Već su si međusobno čestitali.

'Banke će se sigurno upustiti u žalbu'

Petra Rodik iz Udruge Franak rekla je za HRT kako je bitno naglasiti da je riječ o nepravomoćnoj presudi, a još jednom je naglasila da je bit svega da je sudac vratio stvari na staro i naglasio da je potrebno napraviti reobračun u kune.

- Ova presuda otvara mogućnost da potrošači krenu u individualne tužbe i bitno je reći da će se banke sigurno upustiti u žalbu i da ćemo imati drugostupanjsko suđenje i tek nakon njega će presuda biti pravomoćna. Ali bitno je reći da bez obzira što je nepravomoćna definitivno mijenja odnose snaga i odnos banaka i klijenata - rekla je Rodik.

Potrošačima je preporučila da se prije podnošenja individualne tužbe individualno konzultiraju s odvjetnicima.

- Bitno je reći da nije bilo moguće temeljem ovakvog sudskog procesa kolektivne naravi dosuditi odštetu unatrag. Za odštetu svatko mora krenuti u individualnu tužbu i to je bitno znati - zaključila je. 

Zaba: U slučaju pravomoćnosti imamo dovoljno kapitala

Tijekom dana stiglo je i šturo priopćenje Zagrebačke banke.  

- Ne možemo komentirati prvostupanjsku presudu, jer je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju ćemo uložiti žalbu, nakon čega očekujemo daljnji nastavak postupka. No, čak i slučaju pravomoćnosti takve presude, Zagrebačka banka ima dovoljno kapitala za uredno poslovanje - stoji u priopćenju Zabe

Banke tužili zbog samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa

Presuda je i prije donošenja nazvana povijesnom, a donesena je točno godinu dana nakon što je Trgovački sud dopustio prvu potrošačku kolektivnu tužbu. 

Podsjetimo, udruga Potrošač tužila je osam velikih banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska i Sberbanke) zbog samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa i nepoštene primjene valutne klauzule.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 378
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag