Obavijesti

News

Komentari 42

Propada li posao? Od Jadrana će odustati i naftni div Exxon

Propada li posao? Od Jadrana će odustati i naftni div Exxon
1

Navodno je pravi razlog najava ukidanja sankcija Iranu koji ima četvrte najveće zalihe nafte u svijetu i spremne projekte procijenjene na čak 185 milijardi dolara

VIDEO

Nakon odsutajanja konzorcija američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a od istraživanja nafte i plina u Jadranu, od istog posla će, kako neslužbeno doznaje Novi list, odustati i američki Exxon Mobil.

ExxonMobil jedna je od najjačih naftnih kompanija u svijetu, koja sama nije tražila niti dobila koncesiju za istraživanje nafte i plina u Jadranu, ali je dogovarala suradnju s Inom na dva istražna polja u južnom Jadranu, za koja je ona dobila koncesije.

Riječ je o najzahtjevnijim istražnim poljima, na najvećim dubinama u Jadranu pa se postavlja pitanje hoće li Ina, tehnički ali i financijski, biti u stanju posao odraditi sama, ili će pak tražiti novog partnera.

Razlog je ukidanje sankcija Iranu?

Kako piše Novi list, od upućenih stručnjaka, ali i iz Vlade,  može se čuti kako je pravi razlog odustajanju najava ukidanja sankcija Iranu koji ima četvrte najveće zalihe nafte u svijetu i spremne projekte u naftnom i plinskom biznisu procijenjene na čak 185 milijardi dolara.

Podsjetimo, konzorcij Marathon Oila i OMV-a, koji je trebao istraživati naftu i plin na sedam jadranskih istražnih polja od njih ukupno deset, obavijestio je Agenciju za ugljikovodike da neće potpisati ugovor o koncesiji, i izlazi iz posla samo desetak dana uoči predviđenog potpisivanja ugovora.

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolažemo, u prvom su istražnom razdoblju, koje bi trajalo tri godine, trebali uložiti 56,8 milijuna eura te uplatiti naknadu od još 10,8 milijuna eura za potpisivanje ugovora s Vladom RH.

Nakon njihovog izlaska i vjerojatnog odustajanja Exxona, u igri za istraživanje nafte i plina ostaju, osim Ine, još samo konzorcij britanskog Medoilgasa i talijanskog ENI-ja, koji je dobio koncesiju za istraživanje jednog polja u srednjem Jadranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.