Obavijesti

News

Komentari 214

Stigli nalazi: Od 15 uzoraka s domaćih farmi 11 je pozitivno

Stigli nalazi: Od 15 uzoraka s domaćih farmi 11 je pozitivno
6

U Ministarstvu poljoprivrede održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati analize hrvatskog mlijeka koja je provedena u Beču

VIDEO

U Ministarstvu poljoprivrede održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati analize hrvatskog mlijeka koja je provedena u Beču, a ministar Tihomir Jakovina na samom početku je rekao da su nalazi pozitivni, ali da je u mlijeku otkriveno tek neznatno povećanje aflatoksina od 0,05 mikrograma po litri. 

- Od 15 uzoraka koji su poslani u Beč, 11 ih ima pozitivan nalaz, četiri su negativna. Od 11 uvoznih pošiljki samo je jedna pozitivna. Govorimo o pošiljci mlijeka iz BiH, iz Kozarske Dubice mljekare Mlijekoprodukt koja je imala 0.084 mikrograma - rekao je ministar. Kao izvor aflatoksina utvrđena je nesukladna stočna hrana te je kao problem detektirana istočna Hrvatska, poručili su iz Ministarstva i dodali da nastavljaju s pojačanom kontrolom farmi diljem zemlje.

Jakovina je poručio da razloga za paniku nema i pohvalio sustav koji je u samo sedam dana maksimalno odradio posao za koji je susjednoj Sloveniji trebalo mjesec i više dana. 

- Mlijeko hrvatskih farmi izuzetno je visoke kvalitete i trebamo imati povjerenje u proizvod - rekao je Jakovina, a nakon njega je Marijan Cesarek iz Ministarstva zdravlja rekao da se uzeli i uzorke 12 mliječnih proizvoda i očekuju rezultate kroz nekoliko dana. 

'Slobodno pijte mlijeko'

Toksikolog Radovan Fuchs rekao je kako se ne radi o toksičnom mlijeku. Dodao je da je mlijeko u redu i da mirne duše na osnovu svog iskustva može reći 'slobodno pijte mlijeko'. Fuchs je naglasio i da je prema europskoj regulativi dopuštena količina aflatoksina u mlijeku puno niža od one koja je dopuštena u primjerice SAD-u.

Ministar je dodao da se nisu zaustavili samo na kontroli mlijeka, nego su odlučili utvrditi i razloge odakle aflatoksin može potjecati. Iz Dukata i Vindije, čiji su proizvodi povučeni s polica, poručili su da će odsad, pored svega, svakodnevno kontrolirati količinu aflatoksina u mlijeku.

- Ja danas odgovorno tvrdim da su naši proizvodi koji su na policama zdravstveno ispravni - poručio je Alen Fontana iz Dukata.

Predsjednik uprave Vindije Dragutin Drk rekao je da im je prodaja pala za 30 posto, ali nadaju se da će se idućih dana situacija vratiti na staro. 

'Ne radite lov na vještice, imamo najbolje mlijeko u regiji'

Ministar je novinarima poručio da ne rade lov na vještice i da su im iznijeli podatke iza kojih stoje. Na kraju je još jednom naglasio da je sustav napravio sve, da je mlijeko izuzetne kvalitete i da imamo odličan proizvod koji moramo koristiti. 

-  Mlijeko s hrvatskih farmi najbolje je mlijeko u regiji - zaključio je. 

I ranije pozvali potrošače da normalno piju mlijeko

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede u 11.30 sati  osim ministra Tihomira Jakovine sudjelovali su i predstavnici Ministarstva zdravlja, Hrvatske agencije za hranu, stručnjak toksikolog te čelnici Vindije Dragutin Drk i Dukata Alen Fontana.

U Hrvatskoj je dosad analizirano stotinjak uzoraka mlijeka, a u njih čak 70 posto su utvrđene količine aflatoksina veće od dopuštenih. Uzorci hrane i mlijeka uzeti su s kooperantskih farmi Vindije, Dukata te Megglea u Slavonsko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su pozvali potrošače da normalno kupuju mlijeko jer onog kontaminiranog više nema na policama u trgovinama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.