Obavijesti

News

Komentari 54

Stojić: "BDP nam ove godine ipak neće pasti - bit će na nuli"

Stojić: "BDP nam ove godine ipak neće pasti - bit će na nuli"
3

Ekonomski prognostičar Hrvoje Stojić je 'popravio' svoja ranija predviđanja da će hrvatski BDP ove godine pasti te sada poručuje da ćemo se ipak 'uzdići' na nulu

VIDEO

Do sad najrealističniji, za druge najpesimističniji, ekonomski prognostičar iz Hypo Alpe Adria banke Hrvoje Stojić u utorak je 'popravio' svoja ranija predviđanja da će hrvatski BDP ove godine pasti za 0,5 posto te sada poručuje da ćemo se ipak 'uzdići' na nulu, ali i 'da hodamo po žici'. Mali je to pomak nabolje, ali je ipak na razini statističke greške za koju su više zaslužni vanjski utjecaji nego domaći napori.

- Situacija je manje lošija, ali nije bolja - poručio je Stojić, voditelj Ekonomskih istraživanja Hypo banke. Pojasnio je da se EU počela oporavljati zbog deprecijacije (slabljenje) eura od 15 posto zbog čega je i Hrvatska postala konkurentnija jer su se povećale narudžbe za hrvatskim proizvodima prema Europi.

- Izvoz roba i usluga biti će jedini pokretač oporavka dok se domaća potražnja i dalje hladi. Jedina nam je šansa izvoz koji je porastao za deset posto u godini kad smo ušli u EU dok su druge zemlje istočne Europe u pristupnoj godini imale rast između 30 i 50 posto - rekao je i poručio da još imamo puno prostora za povećanje izvoza. Za Sloveniju je rekao da su joj davali prognoze pada BDP-a od jedan posto, što je ona preokrenula u rast od 2,6 posto i to zahvaljujući robnom izvozu koji je četiri puta veći od Hrvatske.

Zbog oporavka gospodarstva u Europi, Stojić očekuje i nešto bolju turističku sezonu.

Davor Višnjić/PIXSELL

- S glavnih emitivnih tržišta u Hrvatsku dolaze turisti koji sad imaju nešto dublji džep pa će i potrošiti nešto više - prognozirao je Stojić. Istaknuo je da je nezaposlenost i dalje visoka ali pada ujedno pada i broj zaposlenih te je posebno zabrinut zbog kontinuiranog pada investicija još od 2008. Prve znakove oporavaka BDP-a Stojić vidi tek u 2016. kada bi trebao rasti za neznatnih 0,5 posto.

Za tri glavna problema domaćeg gospodarstava je istaknuo visoki javni dug, nekonkurentnost gospodarstva te slaba integriranost domaćih proizvođača s globalnim tržištem.

Kritički se osvrnuo i na predstečajne nagodbe rekavši da se njima samo restrukturiraju novčane bilance ali da nema promjene u poslovanju, niti se mijenja menadžment, što je loše.

Glavni analitičar Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku Peter Tabak prognozirao je da će hrvatsko gospodarstvo rasti 0,5 posto dok je izvršni direktor Goldman Sachsa Lasse Holboll Westh Nielsen predvidio da će BDP eurozone ove godine rasti za 1,5 posto. Kao glavne pokretače europskog oporavka vidi u oporavku SAD-a, u jeftinijem financiranju, popuštanju mjera štednje, padu cijene nafte i slabljenju eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"