Obavijesti

News

Komentari 148

U ponedjeljak otpis dugova: Provjerite jeste li na popisu

U ponedjeljak otpis dugova: Provjerite jeste li na popisu
1

Od ponedjeljka 2. veljače najsiromašniji građani moći će tražiti oprost duga od operatera i državnih tvrtki. Donosimo odgovore na neka od najvažnijih pitanja

VIDEO

Na internetskoj stranici Financijske agencije (Fina) već nekoliko dana možete provjeriti zadovoljavate li kriterije za Model otpisa dugova. Od ponedjeljka to možete učiniti u svim poslovnicama Fine.

No za ovo jednokratno rješenje postoji hrpa kriterija i treba jednako toliko dokumenata.

Ipak, za oko 60.000 blokiranih građana koji ih ni do sada nisu imali čime plaćati to je spas.

Mjerom pomoći tako su zahvaćeni građani kojima su računi blokirani 360 dana i dulje, koji su 30. rujna 2014. godine imali evidentiran dug do 35.000 kn. Od toga najviše 25.000 kuna odnosit će se na dugove prema tvrtkama u kojima je država većinski vlasnik, poput HEP-a, HRT-a, Hrvatskih šuma, Voda i drugih. Ostali dugovi - do 10.000 kn, odnose se na teleoperatere, liječnike, odvjetnike, revizore, porezne savjetnike, arhitekte i druge samostalne djelatnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U prvu kategoriju dužnika kojima će se dug izbrisati spadaju oni koji primaju socijalnu naknadu, pomoć za uzdržavanje ili osobnu invalidninu i nemaju imovinu. No u tu kategoriju neće spadati oni koji su 30. rujna 2014. radili u slobodnim zanimanjima poput odvjetnika, revizora, javnih bilježnika... 

U drugu kategoriju ulaze građani čija primanja posljednja tri mjeseca ne prelaze 2500 kn za samce i 1250 kn po članu kućanstva. Oni u vlasništvu smiju imati jednu nekretninu u kojoj žive, ali ne smiju posjedovati nikakvu drugu imovinu, kao ni štednju. Od danas mjeri pristupaju dužnici prve kategorije, a oni iz druge od 3. travnja.

Nakon provjere jeste li na popisu uz predočenje osobne iskaznice u Fini ili Centru za socijalnu skrb možete tražiti ispis pregleda dugovanja. Njega uz zahtjev za otpis duga i potvrdu o primanju socijalne pomoći ili invalidnine te potvrde iz druge kategorije (potvrda općinskog suda o vlasništvu nekretnina), dostavljaju vjerovnicima. Imaju rok od osam dana da Finu obavijeste da su primili zahtjev, a 15 dana da se očituju o statusu.

Socijalno najugroženijima planiraju oprostiti dug od 2,7 milijardi kuna. Oni kojima se dugovi otpišu bit će pod povećalom Ministarstava socijalne skrbi i financija, koji će provjeravati primanja i imovinsko stanje dužnika. Ako se ispostavi da je netko od njih u tri godine naslijedio imovinu veću od 100.000 kn, morat će sve što mu je otpisano vratiti vjerovnicima u roku od dva mjeseca.

Oprostit će glavnicu, ali kamate baš i ne...

Primatelji socijalnih naknada od ponedjeljka mogu početi podnositi zahtjeve za oprost dugova do 35.000 kuna. Oprost se odnosi na glavnicu, ali ne i kamate, a nije jasno ni hoće li se opraštati odvjetnički troškovi.

Vlada je naredila Fini da se odrekne naknada, što su u Fini potvrdili. Odvjetnici i javni bilježnici kažu da se s njima nitko ništa nije dogovorio, a često je njihov trošak veći od glavnice.

- Kad bi pojedini odvjetnik i odlučio ne naplatiti stranci nagradu za zastupanje, na koju ima pravo, to ga prema postojećim propisima ne oslobađa porezne obveze na taj iznos, pa je i to dodatni problem o kojem odvjetnici moraju voditi računa - objašnjavaju u Hrvatskoj odvjetničkoj komori. 

U Ministarstvu pravosuđa nisu stigli odgovoriti na pitanje hoće li dužnicima koji udovoljavaju uvjetima za otpis otpisivati i sudske troškove. Odgovor smo bezuspješno pokušali dobiti i od Ministarstva socijalne skrbi. Vlada je naredila i svim državnim poduzećima i ustanovama da krenu u otpis dugova, kao i to da ne pokreću ovrhe ako je trošak veći od glavnice. Ako ih već pokreću, predlaže se da uopće više ne angažiraju odvjetnike za prisilnu naplatu nego da to rade sami sa svojim pravnicima.

1. Tko se sve javlja od ponedjeljka?

Od 2. veljače za oprost duga mogu se prijaviti svi iz kategorije A. Tu spadaju dužnici primatelji socijalne pomoći: primatelji minimalnih naknada, pomoći za uzdržavanje i primatelji invalidnine. Pravo na oprost može se tražiti samo tijekom dva mjeseca. Građani iz B kategorije prijavljuju se 2. travnja.

2. Kako mogu znati imam li uvjete za oprost?

Kako biste sa sigurnošću doznali udovoljavate li kriterijima za oprost, to provjerite na internetskoj stranici Fine ili u bilo kojoj poslovnici Fine. Ako se dužnik nalazi na popisu dužnika, može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine.

3.Koji dokumenti mi trebaju za otpis?

Nakon što ste saznali da ste na popisu, morate ispuniti Zahtjev za otpis duga, koji možete pronaći na web stranici Fine ili u poslovnicama, centrima za socijalnu skrb, na internetskim stranicama Vlade i ministarstava. Trebat će i ispis pregleda duga, koji dobivate u Fini ili centru za socijalnu skrb.

4. Moram li ići k onome kome dugujem?

Morate. Sve prikupljene dokumente dostavljate ustanovi kojoj dugujete jer od nje i tražite oprost duga. Ako se dug odnosi na više vjerovnika, svakome morate odnijeti poseban zahtjev i ispis duga. Podnošenjem zahtjeva ulazite u registar otpisa duga na tri godine.

5. Jučer su me blokirali, imam li pravo na otpis?

Nemate. Ova mjera odnosi se na sve koji su bili blokirani više od godinu dana zaključno s 30. rujna 2014. godine. U Ministarstvu socijalne skrbi kažu da je mjera jednokratna i da se ne može očekivati ponovno donošenje. Rok za prijavu zahtjeva je 30. lipnja.

6. Mogu li se dugovi zbrajati?

Ako ste dužni 10.000 kuna za mobitel, a 25.000 kuna za struju, možete li tražiti oprost za sve? Možete, ukupno vam može biti oprošteno 35.000 kuna. No 10.000 kuna smijete biti dužni bankama i operaterima, a državnim poduzećima i do 25.000 kuna.

7. Kad ću znati je li mi dug oprošten?

Vjerovnici obrađuju zahtjev i obavještavaju Finu o statusu zahtjeva. Dužnik svoj status može provjeriti na internetskim stranicama Fine u svakom trenutku uz odgovarajuću lozinku. U roku od 15 dana od obavijesti o zaprimljenom zahtjevu vjerovnik će odlučiti o otpisu duga.

8. Hoću li oprošteni dug morati vratiti?

Građani s oprostom bit će tri godine u Registru otpisa. Ako u te tri godine dobiju više od 100.000 kuna u igrama na sreću, nasljedstvom ili im netko novac daruje, oprošteni dug će morati vratiti. Bit će dužni u roku od dva mjeseca prijaviti da su dobili taj novac.

9. Hoće li se porezni dug opraštati?

Da. Vlada je u četvrtak odlučila da se i Porezna uprava priključi oprostu duga. Oni će dugove otpisivati prema istim kriterijima, primateljima socijalne naknade i onima koji spadaju u drugu kategoriju građana za oprost. Vlada je odlučila da će se otpisivati glavnica i dodatni troškovi, ali ne i kamate.

10. Koji građani spadaju u kategoriju B?

Kriteriju B pripadaju građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca od podnošenja zahtjeva ne prelaze 2500 kuna za samca, odnosno 1250 kuna po članu kućanstva, i koji nemaju drugu nekretninu osim one u kojoj žive, nemaju drugu neophodnu imovinu niti štednju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić