Obavijesti

News

Komentari 43

Udruga Franak: Kamate rastu; Zaba: To je naša dobra praksa

Udruga Franak: Kamate rastu; Zaba: To je naša dobra praksa
1

Udruga Franak tvrdi da se povećavaju kamate klijentima koji su promijenili svoj status. Banka kaže da se to radi kada klijent ne objasni promjene u primanjima

VIDEO

Udruga Franak upozorila je na banke koje zbog promjene statusa klijenata povećavaju kamatne stope građanima na kredite te pozvala Hrvatsku narodnu banku, Ministarstvo financija i Vladu da spriječe banke u daljnjem povećanju kamatnih stopa. 

- Hrvatski građani, korisnici stambenih kredita u 'švicarcima',  posljednjih su dana suočeni s novim obavijestima banaka o povećanju kamatnih stopa. Građani dobivaju obavijesti Zagrebačke banke koja im "zahvaljuje" na dosadašnjoj uspješnoj suradnji te ih obavještava kako će se temeljem statusa klijenta promijeniti kamatna stopa - priopćila je Udruga Franak. 

Priložili su obavijest banke jednom od klijenata kojem su, temeljem promjene statusa klijenta, na stambeni kredit vezan uz franak povećava kamatna stopa sa 5,25 na 6,05 posto.  

Kamata veća ako se smanji plaća, dobije otkaz ili - promjeni banka 

Udruga Franak napominje kako su slijedom konkretnih primjera i slučajeva utvrdili da je povećanje kamatne stope zahvatilo korisnike kredita koji su imali smanjenje primanja, djelomično ili potpuno, uslijed gubitka posla ili prestanka primanja plaće na tekući račun u banci. 

- To je svojevrsno 'kažnjavanje' budući da banka smatra da je korisnik prenio svoj tekući račun u drugu banku. Banka tada smatra da je korisnik izgubio status 'klijenta banke'. Takvo povećanje kamatne stope apsolutno je neosnovano i neprihvatljivo, te pozivamo vladajuće da konačno stanu u zaštitu građana i spriječe svako daljnje povećanje kamatnih stopa - stoji u priopćenju Udruge Franak. 

Također, savjetuju svima koji su dobili obavijest o povećanju kamatne stope temeljem promjene statusa klijenta da od banke hitno zatraže vraćanje na prethodnu kamatnu stopu.

Budući da se osjetila prozvanom, oglasila se Zagrebačka banka vrlo šturim priopćenjem.

Banka: Sustav ne prepoznaje razloge prestanka priljeva primanja

Oni navode kako već godinama nagrađuju lojalnost svojih klijenata koji uživaju status klijenta i tome odgovarajuće nagradno umanjenje redovite kamatne stope na kredite. 

- U sklopu redovite programske provjere statusa klijenata u studenom je došlo do automatske korekcije anuiteta za prosinac, koji dospijeva od 1. siječnja 2013. U slučajevima evidentiranog  prestanka redovitih priljeva na tekuće račune, te prestanka statusa klijenta, kamatna stopa može usprkos tome ostati nepromijenjena, no sustav ne može automatski prepoznati razlog prestanka priljeva - navode u Zabi. 

'Klijenti su upoznati s ovom dobrom praksom Banke'

U Zagrebačkoj banci navode da ju klijenti moraju obavijestiti o razlozima prestanka priljeva. 

- U ovakvim situacijama Zagrebačka banka poziva da se takvi klijenti jave, kako bi se moglo razmotriti zadržavanje kamatne stope određene ranijim nagradnim umanjenjem. Klijenti su upoznati s ovom dobrom praksom Banke - napominje Zaba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...