Obavijesti

Kolumne

Patit fours: Fini kolačići slatke tradicije starije od 300 godina

Patit fours: Fini kolačići slatke tradicije starije od 300 godina
1

Petit Four (mn. Petit Fours) je mali, fini kolačić koji dolazi iz francuske kuhinje, a tradicija mu je stara preko 300 godina. Obično se prevodi kao “mali zalogajčić”, dok je doslovno značenje “mala pećnica”.

VIDEO

Ime dolazi iz vremena kada su slastičari i pekari pekli u velikim pećnicama na drva i ugalj i tek nakon završenog glavnog posla, koristeći ostatak topline, pekli manje i finije slastice. To im je tek bolje uspijevalo kada se tehnologija razvila i kada su se počele proizvoditi manje pećnice.

Petit Fours se dijele na svježe (petits fours frais) i suhe (petits fours secs). Svježi Petit Fours su rađeni od biskvitnog tijesta i punjeni su kremom ili marcipanom, glazirani šećernim preljevom i na kraju kreativno dekorirani. Suha varijanta je neglazirana, za nju se koriste mali macarons, biskvit ili mali kolačići od lisnatog tijesta koji se isto pune kremom, ali ne ukrašavaju glazurom.

Ne samo da ti mali, slatki zalogajčići plijene izgledom nego nas svaki puta očaravaju svojom velikom paletom različitih okusa.

Mi smo se odlučili da vam predstavimo nas omiljeni recept za Petit Fours (svježu varijantu) od tankih biskvitnih kora s osvježavajućom francuskom kremom od maslaca i limuna, glazirani šećernim preljevom.

  • Biskvit (pet kora 40 x 20 cm)
  • Žumanjak: 160 g
  • Šećer : 40g
  • Kremasto izraditi.
  • Bjelanjak: 240g
  • Sol: 2g
  • Šećer: 85g
  • Pjenasto izraditi.
  • Štapić vanilije
  • Gustin: 70g
  • Brašno: 70g
  • Suhe sastojke dodati u masu koju ste dobili tako da ste lagano pjenjačom bjelanjke sjedinili sa žumanjcima.
  • Maslac: 110g
  • Otopiti te lagano sipati u biskvitnu masu.
  • Smjesu podijeli na 5 dijelova i od svakog peci biskvitnu koru na 180°C oko deset minuta (pet tankih biskvitnih kora).

Krema od maslaca s okusom limuna

  • Žumanjak: 120g
  • Kremasto izraditi. 
  • Šećer: 180g
  • Voda: 60g
  • Sol: 2g
  • Kuhati do 118°C da dobijete šećerni sirup kojeg u laganom mlazu ulijete u kremasto tučeni žumanjak te toliko dugo miješate mikserom dok se masa ne ohladi.
  • Maslac: 500g (mekani, na sobnoj temperaturi)
  • Sok i koricu jednog limuna dodati u masu od žumanjaka i šećernog sirupa te kremasto izraditi.
  • Svaku biskvitnu koru namazati kremom od maslaca i limuna, također i posljednju, gornju, te na nju položiti marcipan kojeg ste razvaljali u istim dimenzijama kao sto su biskvitne kore te ostaviti preko noći u hladnjaku da se stisne (lakše se reže). Treba vam oko 250g marcipana.
  • Rezati male komadiće na 3 x 3 cm.
  • Prelijte ih šećernom glazurom (tekući fondant) koju možete i obojiti po želji prehrambenim bojama te završno svaki komadić dekorirati.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici: 


Moje ime je Inga. Moje drugo Ja rođeno je 31.1.2017. i zove se Feeding-art. Slavonka sam na privremenom radu gdje me miris hrane ponese, trenutno u Münchenu. Magistra ekonomije, kuharica, fotograf i hedonista. Obožavam kuhati i prodavati, isprobavati nove okuse. Pored hrane ide i malo (ne)tipičnih ženskih razmišljanja i poneko sportsko iskustvo. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode