Obavijesti

Kolumne

Top 9 metoda pomoću kojih će smršavjeti i prezauzeti roditelji

Top 9 metoda pomoću kojih će smršavjeti i prezauzeti roditelji
1

Kao što zna svaki roditelj koji je ikada toddlera vodio u trgovinu, djeca mogu svaki, pa čak i vrlo jednostavan zadatak pretvoriti u komplicirani.

VIDEO

Mršavljenje i zdrav život sami po sebi nisu lagan zadatak, no ako imamo djecu i sve obaveze koje obiteljski život nosi, rad na sebi i svom zdravlju možda se čini kao previše truda i posla za koji nemamo energije.

No kako ne možemo čekati da naša djeca krenu na fakultet prije no što se posvetimo sebi, možda je vrijeme da prilagodimo svoj plan prehrane i vježbe svojim trenutnim obvezama i životu s djecom. Evo nekoliko savjeta koji će vam u tome biti od velike pomoći.

Prestanite jesti s tanjura svoje djece

Ako redovno čistite tanjure za svojom djecom možda imate problem kojeg niste ni svjesni. Možda smatrate da pokoji zalogaj tu i tamo ne može imati velikog utjecaja, no iznenadili bi se koliko vas ova navika može usporiti na putu do uspjeha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čak i mali zalogaj može imati velikog utjecaja na nas ukoliko redovno konzumiramo takve male zalogaje. Zato sljedeći puta kada se ulovite u situaciji da čistite tanjure za djecom ili suprugom, možda je vrijeme da se podsjetite da više ne jedete za dvoje.

Naučite jesti intuitivno

Naša djeca mogu nas mnogo toga naučiti, a intuitivno hranjenje vrlo je važna lekcija.

Iako naša djeca nemaju baš najbolje prehrambene navike jer uglavnom žele jesti sve što je čokoladno i piti isključivo kakao, oni nas mogu naučiti vrlo važnu lekciju u prehrani, a to je kako jesti upravo onoliko koliko je našem organizmu potrebno.

Djeca nisu opterećena zabranjenom hranom i kada više nisu gladni prestaju jesti. Čak i ako su ostala samo dva krumpirića na tanjuru – oni ih neće pojesti samo zato što su još uvijek ispred njih.

Djeca vrlo dobro odgovaraju na potrebe svog tijela za hranom kada su gladni i zaustavljaju je u trenutku kada su siti, a to je navika koja bi nam svima dobro došla.

Prestanimo jesti iz bilo kojeg drugog razloga osim gladi i naučimo se zaustaviti na vrijeme.

Poslužite sastojke odvojeno

Možda ste primijetili da vaše dijete ne želi jesti hranu koja ima mnogo sastojaka jer ne zna što je sve unutra, a možda nije niti probalo svaki sastojak pojedinačno.

Za djecu je ovo učenje o hrani vrlo važno, no malo osnovne edukacije ni nama roditeljima ne bi škodilo.

Zato umjesto salate poslužite svaki sastojak odvojeno i neka si svatko napravi svoju vlastitu salatu. Ovo također funkcionira za pizzu, omlete ili burito, a ima pozitivan učinak na motoriku naše djece.

Na taj način svatko će dobiti obrok koji obožava, a vi morate kuhati samo jednom.

Jedite doručak!

Doručak je najvažniji obrok u danu, a često i najviše zapostavljen. Jutra su pravo leglo stresa uz pripremu za odlazak na posao, vođenje djece u školu ili vrtić te jutarnje gužve u prometu, no to nije razlog da zapostavimo svoje zdravlje.

Pravilan i jednostavan doručak poput omleta, zobene kaše ili jogurta pomoći će nam da zadržimo svoju koncentraciju i krenemo u dan punim plućima.

Doručak bogat proteinima pomoći će nam da budemo manje gladni u toku dana te tako jedemo manje za ručak i večeru.

Zato jednostavno nema opravdanja za preskakanje doručka!

Planirajte svoje obroke

Samo pripremanje obroka zahtjeva mnogo truda i vremena, čemu svjedoči svaka majka koja redovno priprema hranu za svoju obitelj. Uz sve životne obaveze zdrava prehrana često nam je vrlo naporna jer ju moramo posebno planirati, pa završimo hraneći se nezdravom gotovom hranom koju možemo kupiti na svakom koraku.

Zato iskoristite vikende za planiranje. Posvetite se svom planu prehrane kako bi mogli jesti zdravije. Pola sata planiranja može značiti mnogo.

Napravite popis za kupnju i nabavite namirnice za cijeli tjedan. Pripremite neke od obroka, iskoristite zamrzivač i posude za hranu te si uštedite mnogo vremena u toku tjedna.

Ako vam se i ne da pripremati obroke vikendom, sam plan prehrane za naredni tjedan i nabava namirnica značiti će vam cijeli svijet kada dođu redovne tjedne obaveze.

Spavajte dok možete

Biti roditelj težak je posao samo po sebi, a san vrlo brzo postaje luksuz koji si mnogi ne mogu priuštiti u količini kao i dok nismo imali djecu.

I dok majke koje doje noću spavaju u prosjeku 45 dulje, to možda nije dovoljno da izdržimo dan. Zato ako se u toku dana osjećate umorno nemojte se bojati zadrijemati 15 minuta na kauču.

Količina sna vrlo je važna za kontrolu težine i naše zdravlje u cjelini. Ako smo naspavani ne samo da imamo više energije tokom dana, već smo i manje podložni stresu.

Dobar san temelj je zdravlja zato ako vam trenutni životni ritam ne dozvoljava potrebnu količinu sna iskoristite slobodni trenutak tokom dana kako bi predahnuli i odspavajte 15 minuta.

Vježbajte dok su vam djeca budna

Mnogi roditelji rade grešku čekajući dok djeca zaspu kako bi se mogli posvetiti sebi. Ako nam se ne da vježbati čekanje dok djeca zaspu je idealno opravdanje.

A onda kada napokon imate trenutak za sebe toliko stvari vam padne na pamet da vježba više ne izgleda tako privlačno.

Zato jednostavno napravite plan i vježbajte dok su vam djeca budna. Ne samo da ćete se vi osjećati bolje, jer samo 20 minuta fizičke aktivnosti na dan može djelovati na vaše raspoloženje kao droga, već svojoj djeci pokazujete važnost zdravog života i brige za svoje tijelo. A to je vrlo važna lekcija za njih.

A kada već djeca krenu na spavanje pratite naših 8 savjeta za staviti djecu na spavanje bez stresa.

Pronađite ljude koji slično misle

Raditi na sebi je teško. Mršavljenje je nevjerojatno težak proces, pogotovo za roditelje.

Zato je važno imati podršku, kako od ljudi s kojima dijelimo dane tako i od onih koji misle slično kao i mi sami.

Pronađite grupu podrške na Facebooku ili u svojoj lokalnoj zajednici. Redovno pratite ljude koji prolaze ili su prošli isti put na kojem ste i sami. To može biti nevjerojatna inspiracija.

Prestanite se osjećati loše

Roditelji imaju mnogo razloga zbog kojih se osjećaju loše, no vlastito zdravlje ne bi trebao biti jedan od njih. Jer ne samo da se mi sami osjećamo loše već i svojoj djeci šaljemo krivu poruku.

Prestanite se opterećivati onime što drugi misle i živite svoj život punim plućima.

Ili prihvatite sebe onakvima kakvi jeste ili promijenite ono što ne volite na sebi. Život je vrlo jednostavan i često smo mi sami upravo ono što nas sprječava da ostvarimo svoj puni potencijal.

Kada smo postali roditelji više nemamo samog sebe na brizi već i našu djecu. Zato je nevjerojatno važno kakav primjer im pokazujemo. Jer iznad svega naša djeca uče iz našeg primjera. Možemo im pričati koliko i što želimo, no ono što radimo u konačnici ima najveći utjecaj.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorima:


Mi smo Renata i Mihael Šanko, autori online magazina za roditelje 'Moderno Roditeljstvo' i, još važnije, roditelji troje djece. Podržavamo načela povezujućeg roditeljstva i prakticiranje pozitivne discipline u odgoju djece i o tome i najviše pišemo. Osim na našoj stranici, pratiti nas možete i na Facebooku te na Instagramu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang