Obavijesti

Kolumne

U ovih se 10 situacija morate udaljiti od vlastitog djeteta

U ovih se 10 situacija morate udaljiti od vlastitog djeteta
1

Danas ćemo pisati o deset situacija u kojima je nužno udaljiti se od naše djece kako bi napravili svoj osnovni zadatak, pružili podršku svojoj djeci i odgajali ih.

VIDEO

Kada ste ljuti i imate osjećaj da ćete puknuti

U pojedinim situacijama, možemo se naljutiti i uspjeti se iskontrolirati. No, postoje i one situacije u kojima nema šanse da ćemo iskontrolirati svoje osjećaje i sve što želimo je vrištati.

U ovakvim situacijama nužno je da se povučemo i pokušamo se nasamo nositi s osjećajima ljutnje i bijesa.

Na ovaj način ćete i svom djetetu pokazati da se trudite nositi se sa svojim osjećajima i da se trudite ostati smireni. Uz to ste ga poštedjeli vikanja i ružnih riječi koje mogu ostaviti trag na vašoj djeci.

Zato, kada imate osjećaj da ne možete kontrolirati svoj bijes, izađite iz prostorije na deset minuta, zatvorite se u kupaonicu i duboko dišite. Bit će vam drago da ste to učinili.

Kada vaše dijete uči

Postoje situacije u kojima moramo biti uz svoje djecu, pokazati im nešto novo, naučiti ih nečemu, ispričati im priču. No, postoje situacije kada je važno maknuti se, a jedna od njih je kada naše dijete uči ili piše zadaću.

U redu je pomoći djetetu sa zadaćom ili mu pomoći u nečemu što mu teže ide, ali dijete mora znati učiti samo. Mora naučiti stvoriti svoj vlastiti stil učenja i ne oslanjati se za svaku sitnicu na vas. Djeca su inteligentna i gotovo sve su sposobna naučiti sama, samo ih moramo pustiti.

Ukoliko vaše dijete bude trebalo pomoć, pobrinite se da je uvijek i dobije. Tako će znati da uvijek može računati na vas, no ujedno da je i samo sposobno učiti bez vaše pomoći.

Kada su braća i sestre u sukobu

Svaki roditelj koji ima više od jednog djeteta zna kako izgleda igranje. Djeca se malo igraju, malo svađaju, oboje žele istu igračku ili se jedan ne želi igrati čega želi drugi. Razloga za sukobe ne manjka.

No, kad bi svaki njihov sukob rješavali mi, roditelji, naša djeca ne bi naučila ništa. Sve dok je njihov sukob u fizički sigurnim granicama, ne reagirajte. Naravno da ćete reagirati ako se potuku i počnu ozljeđivati jedan drugog, no sve dok to nije slučaj, pustite ih da sami riješe svoj sukob.

Na taj način, vaša djeca će naučiti kako riješiti sukob međusobno i dobit će neprocjenjivo životno iskustvo. Nemamo pravo da im ga oduzmemo.

Kad vaše dijete dobije projekt za školu

Koliko puta ste dobili u školi zadatak da morate napraviti neki projekt i koliko puta ste ga sami napravili?

Ja se još dobro sjećam svega što je moj otac radio za školu. Iako sam tada smatrala da je to odlično i da ću imati super kućicu za ptičice, zapravo mi nije napravio uslugu jer sam ostala zakinuta za korisno iskustvo.

Dijete će naučiti mnogo i iz samog pokušaja da nešto napravi, a osjećaj uspjeha i ponosa kada završi ne može se usporediti sa nikakvom peticom koju je dobio projekt kojeg je napravio roditelj.

Kada vaša djeca dobiju zadatak ili projekt u školi, pustite ih da rade na njemu sami. Pomozite ako zapnu, ali pustite ih da se sami bore i da sami pokušavaju. Sav uspjeh kad završe bit će samo njihov.

Kada vaše dijete pokušava steći prijatelja

Dok se vaša djeca igraju s drugom djecom i dok su u parku, svakako je najbolje pustiti ih samih. Iako je često nama roditeljima teško ostaviti djecu samu jer ih želimo imati na oku, želimo ih zaštiti od pada, paziti da su pristojni prema drugoj djeci, da nekoga ne ozlijede ili da netko ne ozlijedi njih – važno se sjetiti da ne moramo biti zalijepljeni za njih da bi ih mogli imati na oku.

Gledajte ih iz daljine, ako se nešto dogodi bit ćete kraj njih za sekundu. Moramo se truditi pustiti našu djecu da dišu. Ako smo stalno uz njih, neće moći biti opušteni i teže se naći prijatelja. Pustite dijete da samo otkriva što može, s kim se želi družiti i neka samo smisli kako će novom prijatelju prići.

Naša djeca trebaju prijatelje, a mi im moramo dati priliku da ih steknu.

Ako vaše dijete piše dnevnik

Pisanje dnevnika je vrlo korisno za djecu. Ne samo da će zapisivati važne uspomene, nego će pisati i ono što ih muči, a to je odličan način rješavanja stresa.

Ako vaše dijete piše dnevnik, poštujte njegovu privatnost dok to radi. Ne možete očekivati da će pisati svoje privatne stvari dok mu vi visite za vratom. Potaknite ga da se povuče u svoju sobu i da piše u privatnosti i miru. Ukoliko imate još djece, objasnite im da brat ili sestra sada želi privatnost i da će se moći igrati poslije.

Zapamtite da poštujete privatnost svog djeteta. Ne pitajte ga da vam pokaže što je pisalo i ne idite čitati dok ga nema. Iako se vama čini da piše banalne i nebitne stvari, njemu nisu niti banalne niti nebitne. Vaše dijete mora znati da vam može vjerovati.

Dok se vaše dijete igra samo

Ponekad, naša djeca su uz nas po cijeli dan. Ako idemo na wc, obično idu i oni. No, postoje i situacije kada će se dijete zaigrati samo. Nekad će to trajati pet minuta, nekada sat vremena. No, zapamtite, kada se igra samo, ne dirajte ga.

Djeci se moraju znati igrati sami, ne samo s odraslima ili s drugom braćom. To im podiže samopouzdanje i uči ih da ne moraju ovisiti o drugome kako bi se zabavili. Zato, ako se vaše dijete igra, lista slikovnicu ili jednostavno sjedi samo bez da traži vaše društvo, ostavite ga samog.

Ukoliko se vaše dijete rijetko zaigra samo, potrudite se da u danu ima vrijeme za dosađivanje. Dosada je vrlo važna za djecu jer je to vrijeme kada se njihova kreativnost i mašta budi. Tada najčešće smisle igru u kojoj će uživati satima. Vi niste dužni zabavljati djecu cijeli dan. Niti ste dužni, niti će im to koristiti.

Kada naša djeca prolaze kroz teško razdoblje

Kada je našoj djeci teško i kada prolaze kroz neko teško razdoblje, u školi ili s prijateljima, gotovo uvijek želimo biti uz njih, podržati ih i pomoći im da teško razdoblje prebrode. No, ponekad naša djeca trebaju privatnost i ne žele našu pomoć.

Sasvim je u redu da naše dijete neće uvijek željeti podijeliti sve s nama i da neće trebati našu podršku u svakoj situaciji. Naša djeca uče kako se nositi sa poteškoćama na koje nailaze i mi im moramo osigurati prostor da to i uspiju. Moramo im dati vremena i prostora da se nauče nositi sa svojim osjećajima.

Osim što je najbolje maknuti se i dati svojoj djeci privatnost, svakako se potrudite da budete tu za njih kad požele razgovarati. Možda će vas doći pitati za savjet ili će samo htjeti čuti tople riječi podrške. Tada budite uz njih.

Kada se vaša djeca pokušaju izboriti za sebe

Jednom u životu, vaša će se djeca sresti s djecom koja neće biti draga i mila prema njima. Zapravo, vjerojatno će biti gruba i neugodna prema vašem djetetu. Za svakoga je ovo neugodna situacija, biti će i za vaše dijete. No, nemojte odmah požuriti spasiti ga.

Da ne bi bilo zabune, ukoliko je neko dijete agresivno prema vašem ili ga tuče, odmah reagirajte. No, ukoliko je situacija jednostavna, samo malo neugodna, ostavite dijete da je pokušava riješiti samo. Na ovaj  način, dijete će naučiti kako se nositi s teškim situacijama i kako ih rješavati. Dugoročno, ovo mu može puno značiti.

Djeca se moraju naučiti izboriti za sebe. Zadnje što želite je da odrastu u odraslu osobu koja se boji suprotstaviti se bilo kome ili tražiti povišicu. Što im prije pružite priliku za to, to će prije naučiti kako se izboriti za svoje mjesto pod suncem.

Kada vaša djeca postanu mladi ljudi

Kada vaša djeca prestanu biti djeca, već postanu mladi ljudi koji počinju planirati svoju budućnost, teško se udaljiti od njih i pustiti ih da sami odlučuju o onome što žele.

Iako još nisu u potpunosti odrasli, već su dovoljno stari da se suočavaju s važnim odlukama u svom životu. Te odluke moraju donositi oni, ne mi, njihovi roditelji. Koliko god bio jak poriv da ih zaštitimo, moramo mu se otrgnuti. Vjerujte da sve ono što ste do sada radili kako bi odgojili svoje dijete dolazi do izražaja, iako se ne čini tako. Vjerujte svom djetetu kao što ste mu vjerovali kad je imalo sedam godina i dopustite da mu da ono bude taj koji kroji svoj život i donosi važne odluke.

U određenim godinama, naša uloga nije štititi, odgajati i odlučivati umjesto naše djece. Naša uloga je biti mjesto neograničene podrške i sigurna luka svojem djetetu. Potrudite se da zna da ste uvijek tu.


Saznajte kako vi stojite u ovim situacijama

  • Budite iskreni: Jeste li skloni pretjeranoj zaštiti svoje djece i 'skačete' li oko njih kada oni žele samo malo više slobode?
  • Kako vaše dijete reagira na vaše pokušaje da ga zaštite ili mu pomažete?
  • Postoji li situacija u kojoj bi se mogli namjerno udaljiti od svog djeteta?
  • Ako vam je problem udaljiti se od djeteta, znate li zbog čega je tako? Čega se bojite?

Kako biste pomogli sebi i djetetu, pokušajte ovo:

  • Budite iskreni prema sebi – Ako imate problem priznajte si ga. Nemojte zatvarati oči pred onim što radite. Tek kad priznate da imate problem, možete ga početi rješavati.
  • Identificirajte svoje strahove  Pogledajte dobro unatrag i pokušajte vidjeti u čemu je problem. Većinom je problem kod većine roditelja koji pretjerano štite djecu u nekom strahu. Koji je vaš strah? Čega se toliko bojite? Kad ovo saznate, borite se protiv straha koji imate kako bi svojoj djeci omogućili neovisnost koja im je prijeko potrebna da odrastu u zdrave mlade ljude.
  • Odlučite da ćete prestati previše štititi svoju djecu – Razgovarajte sa svojom djecom i recite im što ste odlučili. Recite im da znate da ponekad pretjerujete i da ćete se truditi da se promijenite.
  • Prepoznajte situacije u kojima se morate maknuti od svoje djece – Pokušajte prepoznati situaciju u kojoj se morate udaljiti od djece i odmah je iskoristite. Biti ćete puno bolji roditelj, a vaša djeca odrasti će u snažne i samostalne mlade ljude jer su imali priliku naučiti kako.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorima:


Mi smo Renata i Mihael Šanko, autori online magazina za roditelje 'ModernoRoditeljstvo.com' i, još važnije, roditelji troje djece. Podržavamo načela povezujućeg roditeljstva i prakticiranje pozitivne discipline u odgoju djece i o tome i najviše pišemo. Osim na našoj stranici, pratiti nas možete i na Facebooku te na Instagramu


 

[DANAS NA WEBU] Roditelji “po službenoj dužnosti”, što su i kako ne postati jedan od njih. #linkinbio

A photo posted by Moderno Roditeljstvo (@modernoroditeljstvo) on

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode